fbpx
Kanta-Häme

Ajovalopolttimot vaihtoon parilla kympillä

Kun auton ajovalopolttimo palaa ja sen vaihtamiseen ei oma näppäryys riitä, täytyy etsiä ammattiapua. Yksinkertaiselta tuntuvaa toimenpidettä varten ei kuitenkaan viitsisi odottaa pitkään huoltoaikaa ja maksaa siitä itseään kipeäksi.

Hämeenlinnassa onkin varaosa- ja huoltoliikkeitä, joissa polttimot vaihdetaan saman tien ilman ajanvarausta. Monet liikkeet pystyvät vaihtamaan ajovalot ainakin sellaisiin autoihin, joissa on halogeenipolttimot. Hinta vaihtelee eri liikkeissä työmäärän ja automallin mukaan, mutta monessa paikassa työ hoituu noin parilla kymmenellä eurolla.

– Työssä kuluu noin viidestä kymmeneen minuuttia. Joissakin hankalimmissa malleissa saattaa mennä parikymmentä minuuttia, kertoo yrittäjä Toni Jokinen Hämeensaaren autohuollosta, jossa polttimoita vaihdetaan asiakkaille päivittäin.

Yleensä palveltavaksi pääsee Jokisen mukaan heti, mutta ruuhkaisimpina aikoina voi joutua odottamaan jonkin aikaa.

Hämeensaaren autohuollossa polttimot vaihdetaan noin 15–25 eurolla ja polttimot kuuluvat työn hintaan.

– On kuitenkin joitakin autoja, kuten tietynikäiset Fiatit, joissa hinta on vähän korkeampi, Jokinen sanoo.

Myös Motonetissa polttimot vaihdetaan ilman ajanvarausta. Motomaatti-pikahuollossa hinta määräytyy työn hankaluuden mukaan. Motomaatin henkilökuntaan kuuluva Joni Remes kertoo, että työ maksaa noin 5–10 euroa.

– Perusmalleihin polttimot saadaan vaihdettua alle kymmenessä minuutissa. Suurimpaan osaan autoista pystymme vaihtamaan polttimot, jos esimerkiksi puskuria ei tarvitse irrottaa, Remes kertoo.

Hämeenlinnassa on myös varaosamyyjiä, jotka vaihtavat ostotapahtuman yhteydessä polttimot asiakkailleen. Hämeenlinnan Varaosa Varikolla ei varsinaisesti ole huoltopalveluita, mutta jos asiakas ostaa liikkeestä polttimot, ne pyritään vaihtamaan. Yrittäjä Pekka Kontion mukaan polttimot vaihdetaan, jos se on liikkeen tiloissa mahdollista, eikä autoa tarvitse purkaa liikaa.

– On joitakin automerkkejä, joissa tilat on tehty niin ahtaiksi, että vaihtaminen on hankalaa. Noin 90 prosenttia autoista on sellaisia, että niihin pystymme polttimot vaihtamaan, Kontio sanoo.

Kontion mukaan työn hintaa on niin vaikeaa arvioida, ettei Varaosa Varikolla veloiteta kuin polttimoiden hinta.

– Pääasia on, että asiakas on tyytyväinen ja pääsee turvallisesti tien päälle, Kontio pohtii.

Polttimoiden vaihtaja on mahdollista tilata myös kotipihaan. Esimerkiksi Hämeen Lähiautopalvelulla on liikkuva autokorjaamo, joka palvelee Pirkanmaalla ja Hämeessä.

Työn hinta määrittyy liikkuvassa autokorjaamossa tuntiperusteisesti, mutta polttimoiden vaihtotyön hinnaksi tulee yleensä arviolta noin 20 euroa. Lisäksi maksettavaksi tulee kilometrikorvaus ja polttimoiden hinta.

– Jos on vaikka pimeää, ja molemmat polttimot ovat palaneet, niin tämä on hyvä vaihtoehto, Tuomo Kuikka Hämeen Lähiautopalvelusta kertoo. HÄSA

Menot