Kanta-Häme

Akaa on Suomen makein kaupunki

Akaan kaupunki on mehiläiskaupunki, jossa ahkerien pörriäisten luonnolle välttämätön työ on valloittanut kaupunkilaisten sydämet.

Asukkaat tietävät jo, etteivät mettiäiset ehdi pistää medenkeruukiireiltään. Surisevan siipikarjan elämää seurataan parillakymmenellä kaupungin keskustan pihamaalla ja innostus vain kasvaa.

Elokuun viimeisellä viikolla Akaa järjestää ensimmäisen kerran hunajaviikon, joka huipentuu hunajaisille sadonkorjuumarkkinoille.

Idea saapui Pariisista Akaaseen

Kaikki lähti liikkeelle pari vuotta sitten, kun kylmäkoskelainen mehiläishoitaja Risto Niilimäki innostui Lontoon ja Pariisin katoilla hoidettavista mehiläisistä.

– Miksei meillä? Kävelin kaupungintalolle ja ehdotin kattohoitoa, mutta siinä päädyttiin katsomaan sopivia tarhan paikkoja maan pinnalta, Niilimäki kertoo.

Kaupunginpuutarhuri Heli Laine ja sen aikainen kaavoituspäällikkö Lasse Majuri innostuivat asiaan, etsivät yhdessä Niilimäen kanssa kartalta sopivia paikkoja ja käynnistivät omakotiasukkaiden ja mehiläishoitajien väliset neuvottelut.

– Kaikki lähtivät käsittämättömän innostuneina mukaan. Pölyttäjien saaminen puutarhoihin houkutteli kaupunkilaisia eikä ennakkoluuloja ollut, kertoo kaupunginpuutarhuri Heli Laine.

Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken joka kolkassa kasvien pölytys on taattua. Akaan kaupungissa on peräti 30 mehiläistarhaa, joilta medenkeruumatkoille lentävät mehiläiset kulkevat pölyttämässä puutarhat ja pellot.

Heli Laine innostui asiasta niin paljon, että kävi kurssin ja aloitti pari kesää sitten yhden pesän hoidon. Risto Niilimäellä on 15 pesää, takana pitkä kurssi ja viisi hoitokesää.

Mukana kymmenkunta mehiläishoitajaa

Yhdellä mehiläistarhalla on keskimäärin kymmenen pesää, mutta määrä vaihtelee parista pesästä 15:een. Mehiläiset lentävät pesältä parin kilometrin säteellä, joten tarhapaikalta toiselle on matkaa nelisen kilometriä.

Risto Niilimäki ja Heli Laine laskevat, että kymmenkunta ammattimaista hoitajaa on tuonut 30 tarhapaikalle pesiään. Hunaja jää mehiläishoitajille ja kaupunkilaiset saavat syksyllä keskimääräistä huomattavasti runsaamman marja- ja hedelmäsadon.

Yhteiselo sujuu kuin leikki

Mehiläispesistä ei vielä ole ollut kaupungissa minkäänlaisia ongelmia. Kaupungin mailla olevat neljä tarhapaikkaa ovat saaneet olla rauhassa.

Omakotialueilla pihojen mehiläiset hyörivät omissa oloissaan eivätkä naapurit juuri niitä näe kuin pensaissaan, puissaan ja kukissaan tai vesiastioilla hakemassa vettä.

Heli Laineelle soitettiin viime syksynä useampaan kertaan ja pyydettiin noutamaan mehiläiset pois. Soittajat eivät erottaneet syksyllä äkäisinä lenteleviä ampiaisia mehiläisistä.

– Yhtään parvea ei ole mehiläispesistä lähtenyt. Pesiä hoidetaan säännöllisesti viikon välein, jolloin parvet pystytään torjumaan ennalta. Suurimmalla hoitajalla eli vesilahtelaisen Mesimestari-yrityksen Juha Nuuterolla on kaksi miestä kiertämässä tarhoja.

Heli Laine ja Risto Niilimäki kertovat, että puun oksassa riippuva ja kovaa suriseva mehiläispallo on hyvin rauhallinen. Se on lähtenyt etsimään uutta pesää.

Jos parvi sattuu kohdalle, kannattaa soitella mehiläishoitajille tai kaupungintalolle ja pyytää ammattilaisia ravistelemaan mettiäiset talteen.

Hunajaviikoista rakennetaan uusi perinne

Akaan kaupungille mehiläisistä rakennetaan omaleimaista ilmettä, jolla kaupunkia markkinoidaan maailmalle.

– Mehiläisten merkitystä pölyttäjinä luonnon ekosysteemissä ei voi liikaa korostaa. Ilman pölyttäjiä maailma ei selviä, korostaa Akaan markkinointisihteeri Sini Kukkonen.

Koska aika moni kaupunkilainen haluaa erottaa ampiaisen, kimalaisen ja mehiläisen toisistaan ja tietää mehiläispesän elämästä, Risto Niilimäki on kiertänyt kaupungin kouluilla kertomassa mehiläishoidosta.

Sini Kukkonen kertoo kaupungin kouluttavan uusia mehiläishoitajia syksyllä Akaan opistossa alkavalla kurssilla.

– Elokuussa hunajaviikolla aiheesta on luentoja, työpajoja, opastusta ja kaikki huipentuu itävaltalaisen ohjaajan elokuvaan Enemmän kuin hunajaa, More than Honey.

Tapahtumasta rakennetaan jokavuotista perinnettä. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic