Kanta-Häme

Akaa rakentaa tulevaisuuden sote-keskusta – Työt käynnistyvät viimeistään tammikuussa

Akaan sosiaali- ja terveyspalvelut yhdistävän hyvinvointikeskuksen rakennustyöt ovat alkamassa.

Akaan kaupunginhallitus hyväksyi 5. marraskuuta Akaan kaupungin ja NCC Suomi Oy:n välisen hyvinvointikeskuksen rakennuslupavaiheen konsulttisopimuksen sekä projektinjohtourakan urakkasopimuksen.

Rakentaminen alkaa, kun sopimukset on allekirjoitettu ja rakennuslupa on lainvoimainen. Rakennuslupahakemus on vireillä ja tavoitteena on saada lainvoimainen lupa joulukuun alussa. Näin rakennustyöt käynnistyvät viimeistään tammikuussa.

Käyttöön kesällä 2021

Hyvinvointikeskus on tarkoitus ottaa käyttöön kesällä 2021. Se rakentuu Matinpuiston kentälle lähelle Toijalan rautatieasemaa ja hyviä kulkuyhteyksiä.

– Akaa rakentaa tulevaisuuden sote-keskusta, jossa tavoitteena on entistä paremmin huolehtia sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasnäkökulmasta: yhdenvertaisuudesta, saatavuudesta ja vaikuttavuudesta. Tulevaisuuden sote-keskus tulee olemaan laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus, joka yhteensovittaa sote-palveluja ja siten myös hillitsee kustannusten kasvua, sanoo Akaan kaupungin perusturvajohtaja Elina Anttila.

Kuntalaisia ja sidosryhmiä kuultu

Valmisteluvaiheessa Akaan kaupunki on kuullut kuntalaisia ja muita sidosryhmiä. Käyttäjien tarpeita ja toiveita yhteisestä hyvinvointikeskuksesta kerättiin esimerkiksi asukastilaisuuksissa ja kyselyiden avuilla.

–Hyvinvointikeskushanke on erittäin hyvä esimerkki laaja-alaisesta, tulevat käyttäjäryhmät huomioivasta ja sujuvasta rakennushankkeen valmistelusta, suunnittelusta ja toteutuksesta. Tilat tehdään käyttäjiä ja asiakkaita varten, toteaa kaupungin tekninen johtaja Jaana Koota.

Hinnaksi 13,7 miljoonaa euroa

Rakentamisen kokonaiskustannus ilman tilaajan hankintoja on 13,7 miljoonaa euroa. Kokonaishinta sisältää kehitysvaiheen ja rakennuslupavaiheen kustannukset, rakentamiskustannukset projektinjohtourakkana sekä urakoitsijan projektinjohtopalkkion.

NCC Suomi Oy:n aluejohtaja Marko Nikanderin mukaan hanketta on viety eteenpäin hyvässä yhteistyössä kaupungin kanssa.

Hyvinvointikeskuksen tonttialueella aloitetaan 11.11. Pirkanmaan Maakuntamuseon edellyttämiä kaivuutöitä. Niiden tarkoituksena on havainnoida ja dokumentoida lähialueella sijaitsevan historiallisen Pätsiniemen kylänpaikkaan mahdollisesti liittyviä muinaisjäännöksiä.