Kanta-Häme

Akavan lähtö kutistaisi Palkansaajien tutkimuslaitosta

Jos Akava lopettaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen rahoittamisen, vaikutukset näkyvät nopeasti. Laitoksen johtaja Seija Ilmakunnas arvioi, että ilman toiminnan supistamista ei selvitä.

– On vaikea nähdä, että rahoitusvajetta pystyttäisiin ihan täydessä mitassa korvaamaan, Ilmakunnas sanoo STT:lle.

Hän huomauttaa, että PT ei ole pelkästään palkansaajia varten.

– Meillä on iso rooli talouspoliittisten tausta-aineistojen tuottamisessa. Olemme käytettyjä asiantuntijoita erilaisissa työryhmissä. Emme palvele vain taustayhteisöjä vaan koko yhteiskuntaa, kansalaiskeskustelua ja päätöksentekoa.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että Akava aikoo irrottautua palkansaajajärjestöjen yhteisestä EU-lobbaustoimistosta Finunionsista ja harkitsee myös PT:n rahoituksesta luopumista.

Akavan hallituksen on tarkoitus päättää lobbausyhteistyöstä luopumisesta keskiviikkona. Silloin keskustellaan myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) rahoittamisesta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksessa on töissä noin 20 ihmistä. Akavan osuus tutkimuslaitoksen budjetista on runsas kymmenesosa.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kommentoi asiaa lauantaina Facebookissa.

– Emme lopeta kansainvälistä toimintaa tai tutkimustoimintaa, ei tietenkään. (…) Me organisoimme toiminnan uudelleen ja kohdistamme taloudelliset panokset toisella tavalla, Fjäder kirjoittaa.

STT:n haastattelusta Fjäder kieltäytyi.

– En kommentoi nyt Akavan sisäisiä asioita ollenkaan, hän vastasi haastattelupyyntöön tekstiviestillä.

STT:n tietojen mukaan Akavalla ei ole vielä suunnitelmia siitä, miten yhteinen EU-lobbaustoimisto korvattaisiin. Palkansaajien tutkimuslaitoksen työn tilalle tulisi todennäköisesti yksittäisiä tilaustutkimuksia ja ehkä myös Akavan omaa tutkimustoimintaa, kertoo eräs akavalainen.

Helsingin Sanomien mukaan Akavassa on arvosteltu sitä, että Palkansaajien tutkimuslaitos tekee paljon tulonjako- ja tuloerotutkimusta.

Seija Ilmakunnaksen mukaan tulonjakotutkimus on kuitenkin vain osa tutkimuslaitoksen työtä.

– Isoin osa on esimerkiksi työolojen tai palkanmuodostuksen tutkimusta.

Akavalaisen liiton johtoon kuuluva henkilö arvioi, että Akava voisi katsoa peiliinkin.

– Jos PT ei ole tehnyt riittävästi Akava-henkistä tutkimusta, niin se johtuu siitä, että Akava ei ole tilannut Akava-henkistä tutkimusta, hän sanoo. Nimeään hän ei herkän tilanteen vuoksi halua julki.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ovat yllättyneitä Akavan aikeesta irtaantua yhteistyöstä.

– Tarvetta EU-edunvalvonnalle on varmasti hyvin paljon. Akavan mahdollinen vetäytyminen on valitettavaa. Jos he tekevät valikoiden yhteistyötä, niin ehkä tämäntyyppinen ajattelu voi olla myös meidän puolella, Eloranta sanoo.

Palolan mukaan sekä Finunions että Palkansaajien tutkimuslaitos ovat erittäin tarpeellisia.

Eloranta ja Palola eivät vielä ota kantaa siihen, miten Akavan mahdollinen ero käytännössä vaikuttaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kehotti Ylen Ykkösaamussa lauantaina järjestöjä keskittymään työttömien tilanteeseen kiistelyn sijaan. STT