Kanta-Häme

Aki Tykki palasi tauolta ja astui naisen kenkiin

Milloin riisut piposi, laulaja ja biisintekijä Aki Tykki?

– Arvasin, että pipolla lähtee! Riisun sen kun menen nukkumaan tai peseytymään. Ei mulla aina ole pipoa päässä – no, on se nytkin, vaikka yksin olen kotona.

Happoradio on julkaissut uutta materiaalia kolmen ja puolen vuoden tauon jälkeen, tosin vuonna 2011 ilmestyi kokoelmalevy. Miksi näin pitkä tauko?

– Olimme päättäneet, että kokoelmalevyn jälkeen pidämme kunnon tauon. Sitten neljän kuukauden tauko vähän venähti – tosin pari vuotta siitä meni kiertueella ja vuosi uuden Elefantti-levyn tekoon. Hengähtäminen teki hyvää.

Ensimmäisen kuulemisen jälkeen Elefantista jäi mieleen, että ovatpas pojat kyynisiä. Mitäs siihen sanot?

– Ai, itse koen, että levyllä on tosi paljon onnellisempia kappaleita kuin aiemmilla. Ajattelen, että Ateistin aamuhartaus on positiivisin biisi, jonka olen kirjoittanut. Positiivinen on myös Älä anna paskiaisten päättää.

Älä anna paskiaisten päättää on hieno kapinalaulu. Mitä vastaan 39-vuotias mies kapinoi?

– Tämän biisin pohjana oli Haapasalon (Happoradion kitaristi) riffi, jonka hän oli tehnyt 16-vuotiaana. Biisin tekeminen vei väkisin siihen maailmaan, ja siinä laulan tavallaan 15-vuotiaalle itselleni ja sanon ne asiat, jotka olisin toivonut jonkun sanovan nuorelle itselleni. Sanoma on, ettei pitäisi välittää ulkopuolisten mielipiteistä liikaa.

Vakava nainen -biisissä kerrotaan vauvakuumeesta naisen silmin. Miten tästä teemasta jalostui biisi?

– Yritän jatkuvasti haastaa itseäni sanoittajana. Tässä tapauksessa se tarkoitti naisen kenkiin ja naisen näkökulmaan asettumista. Se oli yllättävän vaikeaa, koska halusin välttää kliseet. Biisi ei myöskään kerro suoranaisesti vauvakuumeesta, vaan pikemminkin naisesta, joka on parisuhteessa, jossa hänen ei pitäisi olla. Samaan aikaan hän on kuitenkin iässä, jossa lapsia pitäisi hankkia, jos aikoo. Tavallaan tämä biisi on samaa jatkumoa kuin Che Guevara ja Häävalssi mollissa. Itse ajattelen, että tässä biisissä laulaa sama nainen, joka esiintyy näissä kahdessa muussa biisissä.

Puhu äänellä jonka kuulen on ylivoimaisesti suosituin Happoradio-biisi. Mikä on suosikkisi omasta tuotannosta?

– Se vähän vaihtelee sen mukaan, milloin kysytään. Uuden levyn Kaunis ihminen -biisistä tykkään todella paljon. Mutta niin pidän Che Guevarasta ja Ahmat tulevat -biisestäkin. Kaunis ihminen -biisiä yritettiin tehdä jo 2010 julkaistulle Puolimieli-levylle, mutta siihen ei silloin löytynyt sopivaa tekstiä. Onneksi sitä ei tehty silloin väkisin.

Kaunis mieli -biisissä kuulostat muuten aivan Ilkka Alangolta.

– Ai niinkö? Nuorempana kuuntelin todella paljon Neljää ruusua, ja minun on pitänyt tehdä töitä, jotta pääsen niistä maneereista eroon. Ehkä se ei haittaa, sillä Alankohan on hieno muusikko. Itse biisi on kaukana Neljästä ruususta.

Konserttisalikiertueenne Eleganttimarssi ulottuu myös Hämeenlinnaan. Millainen konsertti on luvassa?

– Siellä kuullaan meidän isoimmat laulut, joskin joitakin on sovitettu rankasti uudelleen. Lisäksi olemme kaivaneet eri levyiltä niitä vähemmän tai ei juuri ollenkaan soitettuja biisejä. Veikkaisin, että Hämeenlinnassakin kuullaan aika tunteikas konsertti. Aloitamme hyvin hiljaa ja lopetamme rockimmin. Rakennamme tavallaan siltaa rock-maailman ja konserttimaailman välille. (HäSa)

Happoradio Hämeenlinnan Verkatehtaalla sunnuntaina 16.11. kello 19.