Kanta-Häme

Äkkilähtö sai Parolan valmiuteen

Parolan yhteiskoulun pihalla palaa telkkari. Paikalla on onneksi useampiakin sammuttajia, jotka saavat tulen taltutettua. Nyt on telkkari ja talo pelastettu.

Tai olisi, jos kyse olisi oikeasta hätätilanteesta. Meneillään on kuitenkin SPR:n järjestämä valmiusharjoitustapahtuma Äkkilähtö 2016, johon koulun yhdeksäsluokkalaiset osallistuvat.

Äkkilähtöön osallistuu kouluja ja viranomaisia eri puolilta Suomea. Tarkoitus on harjoitella toimimista kuvitteellisessa häiriötilanteessa kuten tulipalossa.

Parolassa yhteensä 114 oppilasta ja opettajaa pääsivät hengitysilmaan vuotaneen vaarallisen aineen myötä opettelemaan muun muassa ensisammutusta, defibrillaattorin käyttöä ja kylkiasentoa. Lisäksi osallistujia pyydettiin miettimään, mitä he ottaisivat mukaansa, jos heillä olisi 10 sekuntia aikaa poistua kotoa.

SPR:n mukana tapahtuman järjestelyissä olivat muun muassa poliisi, VPK ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu.

Harjoituksen johtaja Pia Ylipirilä SPR:n Hattulan osastolta kertoo SPR:n järjestävän vastaavanlaisen valtakunnallisen tapahtuman kerran jokaisessa kolmivuotisessa yleiskokouskaudessa. Vuonna 2013 tapahtuman kohderyhmänä olivat vanhukset. Nyt keskityttiin yläkoululaisiin.

– Ajattelimme, että ysiluokkalaiset ovat jo sen verran isoja, että nämä asiat voivat herättää ajatuksia ja kiinnostusta vapaaehtoistoimintaan.

Ylipirilän mukaan oppilaat toimivat harjoituksessa ilahduttavan aktiivisesti, vaikka lauantaiaamu koululla voikin tuntua tylsältä.

Päivän piristyksenä salibandyjoukkue Steelersin pelaajat kapteeni Jere Liljenbäck ja maalivahti Jaakko Vahtokari piipahtivat tervehtimässä oppilaita.

– Nämä ovat tärkeitä asioita. Itsekin jouduin vasta käyttämään vaahtosammutinta tulipalon sammuttamiseen töissä, Vahtokari kertoo.

Yhteiskoulun rehtori Mika Saarinen kertoo koululla järjestettävän joka vuosi vähintään kaksi poistumisharjoitusta. Valmiusharjoitus tarjoaa kuitenkin erilaista oppia.

– Tämä on erittäin hyvä lisä, koska oppilaat pääsevät harjoittelemaan esimerkiksi ensisammutusta, mihin ei muuten olisi mahdollisuutta.

Saarinen kertoo myös itse saaneensa hyviä vinkkejä turvallisuuteen. Hänellä on kädessään Tarkista arkesi turvallisuus -lista, jonka hän aikoo käydä ainakin mökillä läpi.

– Puhelimeeni aion ladata 112-sovelluksen, joka ilmoittaa sijaintini hätäpuhelun yhteydessä. Häsa