Kanta-Häme

Akku täyteen tänä vuonna

Tällä hetkellä lämpöakkua täytetään Hämeenlinnan vesijohtoverkon vedellä. Kaikkiaan lämpöakkuun ladataan 10 000 kuutiota vettä.

– Täyttövauhti on 13 kuutiota tunnissa. Täyttö kestää parisen viikkoa, Elenia Lämmön kunnossapitomestari Marko Lehtonen kertoo.

Kun tankki on täynnä, poistetaan vedestä suola ja happi. Vesi lämmitetään niin, että akun yläosassa lämpötila on vain muutaman asteen alle 100 asteen kiehumispisteen.

Lämpöenergiaa käytetään erityisesti keväisin päivän ja yön välisten lämpötilaerojen tasaamiseen. Lisäksi se toimii varavoimana häiriö- tai huoltotilanteissa.

– Uudistettu akku tasaa ja varmistaa Hämeenlinnan kaukolämmön tuotannon, kunnossapitopäällikkö Jukka Varonen selventää.

Projekti on Varosen mukaan edennyt aikataulussa ja suunnitelman mukaan.

– Jos kaikki menee putkeen, on vuoden vaihteessa täydessä akussa tallessa 400 megawattituntia lämpöenergiaa.

Määrä riittäisi esimerkiksi 400 sähkökiukaan lämmittämiseen vuoden ajaksi, jos niitä kaikkia käytettäisiin viikossa kolme tuntia.

Remontin yhteydessä uusittiin 30 metriä korkean kuumavesisäiliön alaosaa ja kattoa sekä asennettiin valmius aurinkoenergian hyödyntämiseen.

– Alaosan ulkokuori oli osittain ruostunut. Sade- ja sulamisvesien aiheuttama korroosio oli nakertanut 15 millin ulkokuoresta 9 milliä pois. Uusimme 30 senttiä pystyseinää, Lehtonen sanoo.

Vanajan voimalaitoksella tuotetaan 85 prosenttia Hämeenlinnan kaukolämmöstä. Loput saadaan muun muassa Ahveniston ja Kaurialan pienemmistä lämpökeskuksista, joita tarvitaan talvisin.

Vanajan voimalaitoksella käytetään polttoaineena pääasiassa uusiutuvia biopolttoaineita.

– Tuotamme kaukolämmön paikallisella hakkeella. Tilanteen niin vaatiessa tuotannossa voidaan käyttää myös muita polttoaineita, Varonen kertoo. HäSa

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic