Kanta-Häme

AKT laajentaa tukilakkoaan satamiin –  ahtaajat jäävät pois töistä torstaiaamuna

Postin työehtokiistan tukilakot aiheuttavat merkittäviä häiriöitä liikenteeseen tänään.
Postin työehtokiistan tukilakot aiheuttavat merkittäviä häiriöitä liikenteeseen tänään. Kuva: Marttiina Sairanen

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT laajentaa Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn lakkoa koskevaa tukilakkoaan satamiin. Ahtaajien tukilakko alkaa torstaina kello 6 ja päättyy lauantaina kello 6, jos postikiistaa ei saada ratkaistua.

Tukilakon aikana työstä pidättäytyvät työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorien ja AKT:n välisen ahtausalan työehtosopimuksen piirissä.

Postin työehtoriitaa ei saatu eilen sovittua, kun Medialiitto hylkäsi neljän selvityshenkilön ehdotuksen pakettilajittelijoita koskevan kiistan ratkaisemiseksi. Medialiiton mukaan pakettilajittelijoiden siirto toiseen työehtosopimukseen on ollut Postin oma päätös, eikä asia Medialiiton mukaan kuulu sen ratkaistavaksi.

Postityöntekijöitä edustava PAU ei hyväksy pakettilajittelijoiden siirtoa Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen. Kiista pakettilajittelijoiden asemasta on estänyt sovun löytymisen postialan tes-neuvotteluissa PAUn ja työnantajaliitto Paltan välillä.

Tänään AKT:n tukilakko aiheuttaa merkittäviä häiriöitä pääkaupunkiseudun linja-autoliikenteeseen. Bussinkuljettajien lakko alkoi aamuyöllä kello kolme ja jatkuu vuorokauden.

Myös Merimies-Unionin ja Ilmailualan Unionin tukitoimet aiheuttavat tänään isoja häiriöitä meri- ja lentoliikenteeseen.

PAU ilmoitti myöhään eilen illalla jatkavansa lakkoja 22. joulukuuta asti. Lakot laajenevat tänään Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin, kun tähän mennessä ne ovat koskeneet postinjakelua, -käsittelyä ja -kuljetusta sekä pakettilajittelua.

Lakkopäivän aamun liikenneruuhkat jäämässä odotettua vähäisemmiksi – moni ilmeisesti tekee etätyöpäivän

Postin työehtokiistan tukilakkojen aiheuttamat ruuhkat näyttävät jäävän aamun tieliikenteessä odotettua vähäisemmiksi, arvioitiin Helsingin tieliikennekeskuksesta ennen kello yhdeksää

Ruuhkaa on tieliikennekeskuksen mukaan saattanut ehkäistä se, että varsin moni on ilmeisesti jäänyt tekemään etätyöpäivän kotiin. Lisäksi ihmiset näyttävät varautuneen liikennepulmiin varaamalla työmatkaan tavanomaista enemmän aikaa.

Pääkaupunkiseudulla liikenne oli tavanomaista maanantaita vilkkaampaa sisääntuloväylillä aamukahdeksan aikoihin, mutta jo tuntia myöhemmin näillä valtateillä oli väljempää. Eniten liikennettä oli tässä vaiheessa Helsingin keskustan seudulla.

Noin kolmekymmentä prosenttia pääkaupunkiseudun aikataulunmukaisista bussivuoroista on liikkeellä, kertoi HSL verkkosivuillaan.

Muualla Suomessa tukilakot eivät ole vaikuttaneet maanteiden aamuliikenteeseen, kerrottiin valtakunnallisesta tieliikennekeskuksesta Tampereelta. Valtaosassa maata liikennevilkkaus on ollut tavanomaisen maanantain tasolla.

Tarkista lentosi tila

Rautateillä sekä kaukoliikenne että lähiliikenne kulkee aikataulussa yli 90 prosentilla junista, ilmenee VR:n nettisivuilta.
Ilmailualan unionin IAU:n maanantainen tukilakko vaikuttaa yli kahdenkymmenen tuhannen asiakkaan matkasuunnitelmiin.

Finnair on perunut liki 300 lentoa. Lentovuoroja jää lentämättä myös Lufthansalta, Turkish Airlinesilta ja Qatar Airwaysilta, ilmoittaa Finavia tviitillä.

Jos lentomatkustajan on tarkoitus lentää tänään jonkin näiden neljän lentoyhtiön koneella, Finavia kehottaa tarkistamaan lennon tilan ennen kentälle tuloa.