Kanta-Häme

Aku-patsas Hannu Suutarille

Valosuunnittelija Hannu Suutari palkittiin keskiviikkona Aku-patsaalla merkittävästä teatterityöstä.

Järjestyksessään 63. Aku-patsaan Suutarille luovutti päänäyttämöllä Miehiä ja ihmisiä -näytelmän jälkeen Hämeenlinnan teatterikerho ry:n puheenjohtaja Aarne Kauranen.

Hannu Suutari tuli Hämeenlinnan Teatteriin valo- ja äänimieheksi vuonna 1988 ja työskenteli lähes 20 vuotta teatterissa yhteen menoon. Kolmen vuoden ajan hän toimi Vanaja-salissa vierailuesitysten valosuunnittelijana ja toteuttajana. Kun teatterin päänäyttämö valmistui 2010, Suutari palasi teatteriin.

Valosuunnittelusta on tullut Suutarin työuran aikana osa visuaalista näyttämötaiteen kokonaisuutta, jossa valot, äänimaisemat ja koreografia tukevat näytelmän tulkintaa.

Suutarin valosuunnitteluja näytäntökaudella 2015–2016 ovat olleet Sibelius – kohtalonyhteydet, Silmälläpidettävät, Miehiä ja Ihmisiä sekä Kaninkolo sekä lukuisa määrä vierailujen, tanssiesitysten ja stand up -keikkojen valojen toteutuksia.

Palkinnon perusteluissa korostetaan, että Suutari on kehittänyt teatterissa valosuunnittelua, jossa teknologian muutos on nopeaa. Hän hallitsee valosuunnittelun ideasta toteutukseen asti. Vierailuesityksissä valosuunnittelu tehdään muutamassa tunnissa liikkuvilla heittimillä. Suutarin nopeus ja hyvät ryhmätyötaidot mahdollistavat hyvän esityksen.

Hämeenlinnan teatterikerho ry on jakanut Aku-patsaan vuodesta 1953 alkaen kahta kevättä lukuun ottamatta joka vuosi. Patsas on kuvanveistäjä Lauri Leppäsen veistos maineikkaasta hämeenlinnalaisesta näyttelijästä Aku Peltosesta. Hän vaikutti kaupungin teatterielämässä 1920–1950 -luvuilla. HäSa