Kanta-Häme

Akuuttiosastot keskitetään Ryksiin

Lopen ja Hausjärven akuuttivuodeosastot keskitetään Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikköön (Ryks). Lopen kunta pitää joulukuun alussa tapahtuvaa siirtoa liian nopeana. Muuten kahden kunnan vuodepaikkojen yhdistämistarve ymmärretään, sillä muutos säästää 136 000 euroa vuodessa.

Ryksiin vapautui tiloja Hausjärveltä ja Lopelta tuotaville 28 vuodepaikalle, kun sairaalasta lakkautettiin keväällä yhden osaston toiminta.

Lopen ja Hausjärven terveyskeskusvuodeosastot taas pienennettiin jo viime syksynä puoleen entisestä. Toinen puoli siirrettiin kuntien perusturvatoimelle hoivaosastoksi.

Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä hakee vaikeisiin talousongelmiinsa säästöjä keskittämällä kaiken vuodeosastotoiminnan Ryksin tiloihin. Akuuttihoidon keskittäminen tehostaa henkilöstön käyttöä. Lääkärin ei enää tarvitse kulkea kesken työpäivän eri yksiköiden välillä.

Potilaille muutos tietää röntgen- ja laboratoriopalveluita myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Lopella akuuttiosaston siirtäminen merkitsee, että terveyskuntayhtymän omistamalle talolle yritetään löytää uutta käyttöä. Talossa toimii myös perusturvatoimen ylläpitämä, 14-paikkainen vanhusten Harjukoti sekä terveyskeskuksen vastaanotto.

Osa akuuttiosaston siirtymisestä aiheutuvista kustannuksista vyörytetään Harjukodille, joka joutuu myös ratkaisemaan, kuinka yövalvonta järjestetään. Tähän saakka akuuttiosastolla ja Harjukodilla on ollut yhteinen yökkö.

Hausjärvellä akuuttiosaston tilat voidaan muuttaa tehostetun palveluasumisen tarpeisiin, mutta kunta ilmoittaa paikkoja riittävän myös Lopen ja Riihimäen tarpeisiin. Koko tilaa ei tarvita vielä kunnan omille asukkaille.

Hausjärven vanhustoimikunta arvostelee siirtoa, joka vie akuuttiosaston potilaat kauas omaisista.

Loppi antoi Riihimäen terveyskuntayhtymälle yhdistämisestä lausunnon maanantaina. Hausjärven lausunto on kunnanhallituksen käsiteltävänä tiistaina. (HäSa)

Menot