Kanta-Häme

Älä huuda telkkarille, huuda Herra Ylpölle

Herra Ylpön & Ihmisten Luuranko-albumin kiertue alkaa ja päättyy Hämeenlinnassa. Onko Herra Ylppö täkäläisten keskuudessa erityisessä suosiossa, vai mistä moinen?

– Aloitimme edellisenkin rundin Hämeenlinnasta, ja keikasta jäi hyvä fiilis joka jatkui koko kiertueen ajan. Ilmoitimme keikkamyyjälle, että hyvää karmaa tälläkin kertaa kiitos, myy ensimmäinen keikka Hämeenlinnaan, Herra Ylppö kertoo.

Luurangon ensimmäisessä singlejulkaisussa möreä mieskuoro messuaa Huutakaa buu, ja elämänne helpottuu! Toisessa singlebiisissä Lista Hämähäkkimiehen vihollisista luetellaan listaa elämässä tärkeistä asioista. Ne ovat lista lempileffoista, kauneimmista biiseistä ja – noh – listan laatiminen Hämähäkkimiehen vihollisista. Jonka jälkeen luetellaan lista niistä vihollisista.

Luurangon mustanpuhuvaan kansivihkoon ei sanoituksia ole kirjattu lainkaan. Miksihän ei?

– Kahdesta syystä. Ensinnäkin, uskon, että artikulaatiostani saa nykyään selvää toisin kuin ensimmäisiltä julkaisuilta.

Se toinen syy selvästi ärsyttää Herra Ylppöä.

– Kappaleiden sanoitukset suomenkielisessä rockissa saavat usein aivan liian suuren painoarvon. Rockia ei saa hieroa liikaa, pitää olla spontaania hölynpölyä, Luurangon kaikki kappaleet sanoittanut lyyrikko yllättää.

– Joskus tuntuu siltä, että hittibiisiin riittää kun vähän kitaralla rämpyttää, jos sanoituksissa on muka jotain erityistä. Rock on kokonaisuus, jossa tunnelma on kaikki kaikessa. Sitä paitsi laulujen sanat näyttävät kirjoitettuna usein saakelin hölmöiltä!

Linjattomuus on hyve

Luuranko ei ole pätkääkään teema-albumi. Sen kummemmin sanoituksista kuin sävellyksistä on mahdoton löytää punaista lankaa, ja turha sitä on etsiäkään. Linjattomuus onkin tavallaan levyn teema.

– Ainoa ajatus levyä tehdessä oli, että antaa luovuuden virrata.

Herra Ylppö tietää, että levyn hajanaisuus tulee ärsyttämään joitakin.

– Ja entä sitten? Saatan itse digata sujuvasti peräkkäin Alicia Keysia ja Slayeria, ja halusin oman musiikkini välittävän sitä fiilistä.

Herra Ylppö ihmettelee, miksi häntä tunnutaan usein pitävän ”vakavana” artistina.

– Minut ja yhtye otetaan vakavasti, vaikka me pidämme oikeastaan aina hauskaa.

Mitä taiteilija tahtoo kappaleillaan sitten sanoa? Miksi pitää huutaa buu?

– Biisi käsittele kritiikkiä ja miten sitä ei pidä ottaa liian vakavasti. Kun ihmistä riivaa, moni päätyy yksin räyhäämään ja huutamaan televisiolle. Huutakaa mieluummin ääneen sille mikä ärsyttää, vaikka sitten ”buu” minulle, Herra Ylppö naurahtaa.

Maj Karman horros jatkuu

Herra Ylppö tuli tunnetuksi toisen yhtyeensä, vuonna 1992 Harjavallassa perustetun Maj Karman riveistä.

Vuonna 2009 julkaistun Salaman jälkeen Maj Karma on jäänyt Ihmisten taakse, mutta yhtyettä ei ole lopetettu. Vielä alkuvuodesta Herra Ylppö itse epäili uuden Karma-albumin ilmestyvän kuluvan vuoden aikana.

– Milloin uutta Maj Karmaa tulee, sitä ei tiedä tällä hetkellä kukaan. Yhtye on sijoittumassa maantieteellisesti uudelleen, etsimme treenikämppää Tampereelta jäsenten asuinpaikkojen puolimatkasta, Porvoossa nykyisin majaileva Ylppö kertoo.

Loppuvuoden aikana uuden materiaalin ilmestyminen ei ole todennäköistä. Herra Ylpön mukaan kahden yhtyeen pyörittäminen täysipainoisesti rinnakkain ei ole mahdollista.

– Sitä on yritetty, ei toimi. Kunhan Ihmisten kiertue saadaan rullaamaan, voi Maj Karmakin välipäivinä aktivoitua biisien teossa. Varmaa kuitenkin on, että Ihmiset tekee festarikeikkoja ensi kesänäkin. (HäSa)

Herra Ylppö & Ihmiset la 28.9. Suistossa ja la 14.12. Sirkuksessa.

Päivän lehti

21.1.2020