Kanta-Häme

Älä klikkaa Facebook-virusta

Facebookissa liikkuu jälleen uusi videohuijaus, joka ainakin toistaiseksi on kohdistettu Chrome-selaimen käyttäjiä vastaan.

Viruksen leviämistapa on videoksi naamioitu tiedosto, jollaisia jaetaan usealla eri nimellä. Mikrobitti-lehden mukaan tietoturvayhtiö ESETin tutkijat ovat havainneet uuden haitakkeen, joka naamioituu Facebook-videoksi ja pyrkii houkuttelemaan vastaanottajat asentamaan liitännäisen. Haitakkeen sisältämät linkit ilmestyvät aikajanalle videoina, joihin sen vastaanottaja on merkitty.

Alla esimerkki viruksesta. Facebook-päivitykseen on merkitty oikeita Facebook-ystäviä, jotka näkyvät ystävän Facebook-seinällä. Samalla myös muut kaverit näkevät tiedoston.

Facebook-linkin klikkaaminen johtaa tartuntaan ja haittaohjelman levittämiseen omissa nimissä. Tartunnan jälkeen haittaohjelma merkitsee levitysviestiinsä ihmisiä levittäjän Facebook-kaverilistasta.

Toimi seuraavasti, jos huomaat, että nimissäsi on levitetty haittaohjelmaa:

– Kirjaudu Facebookiin. Poista omalta Facebook-seinältä kaikki viruksen tekemät julkaisut. Älä missään nimessä klikkaa tiedostoa.

– Vaihda heti Facebook-salasanasi.

– Muista myös varoittaa Facebook-kavereitasi, jotta he osaavat olla varuillaan, eivätkä klikkaa haittaohjelmaa.

– Jos olet käyttänyt Facebookia tietokoneella, tee sillä virustarkistus. 

Asiasta kertoi myös Ilta-Sanomat.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic