Kanta-Häme

Älä puhu lapselle painosta

Ainakin joka viides poika ja joka kymmenes tyttö on ylipainoinen. Tietoa terveellisistä elämäntavoista riittää, mutta kuinka alakouluikäiselle tai pienemmälle lapselle tulisi puhua ylipainosta?

Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtajan Pia Charpentierin mukaan lapselle ei tulisi sanoa painosta yhtään mitään.

– Jos lapselle puhuu ylipainosta, lapsi saa helposti kuvan, että hän on vääränlainen sellaisena kuin hän on. Samalla lapsen harteille sysätään vastuuta asiasta, josta hänen ei tulisi huolehtia.

Ylipainoon tulee puuttua, mutta puuttuminen ei ole lapsen asia. Charpentierin mukaan on vanhempien tehtävä huolehtia siitä, mitä lapsi syö.

PAINOLLA SINÄNSÄ ei ole myöskään suoranaista väliä, muistuttaa THL:n asiantuntijalääkäri, lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo. Paino on epäsuora ja käytännöllinen mittari, jonka avulla voidaan arvioida lapsen tulevia terveysriskejä.

Aina lapsen ylipaino ei näy päälle päin. Lapsi voi olla aktiivinen ja harrastaa, eikä painosta ole sillä hetkellä mitään haittaa. Painoindeksi kertoo, että lapsella on suurentunut riski tulla ylipainoiseksi aikuiseksi.

– Ylipaino paljastaa, että elintavoille täytyy tehdä jotain, mutta painoon ei pidä takertua vanhemmillekaan puhuessa.

Salo lisää, ettei painoa tule silti mystifioida tai salata lapselta. Lapselle saa esimerkiksi kertoa, miksi häntä punnitaan: Painoa ja pituutta seurataan, jotta nähdään, että lapsi kasvaa, saa oikean määrän oikeanlaista ruokaa, pysyy terveenä ja voi hyvin.

MITEN LAPSEN ylipainoon tulisi sitten puuttua? Charpentierin mukaan on keskeistä, että lapsi saa elää omaa arkeaan ja vanhemmat hoitavat asian kulisseissa kuntoon.

– Vanhemmat päättävät, mitä lapsi syö. Tunnelman ei tarvitse olla latautunut. Ruoka on kuten muutkin asiat, joissa vanhemmat tekevät ratkaisuja lapsensa puolesta.

Rajoittaminen on myös Salon mukaan lasten ruokavalion a ja o. Vanhemman pitää uskaltaa päättää, millaista ruokaa syödään ja milloin. Lapsi voi valita määrän, jonka hän syö. Kotona, päiväkodissa ja koulussa voi surutta syödä arkiruokaa.

Jos lapsi kyseenalaistaa terveellisiä elämäntapoja, Salon mukaan kannattaa puhua painon ja terveysriskien sijaan siitä, kuinka terveellinen ruoka auttaa jaksamaan tai kuinka liikkuminen on mukavaa.

– On tärkeää, että hyvät ja oikeat valinnat ovat miellyttäviä. Jos liikuntaharrastuksen toteuttaminen vaatii ponnisteluja tai ruokavalio ei tunnu omalta, ne eivät tule jatkumaan, Salo sanoo.

LAPSI EI LAIHDUTA, paitsi erittäin harvinaisissa tilanteissa, jolloin ylipainoa hoidetaan käytännössä erikoissairaanhoidon piirissä.

Pienten lasten ylipainoon voi suhtautua rauhallisesti. Usein riittää, että hyvinkin pienillä elintavan muutoksilla pysäytetään painon nousu. Tavoitteena on painon vakiinnuttaminen riittävän pitkäksi aikaa, jolloin pituuskasvu korjaa ylipainon

Lapsuuden ylipainon ei ole osoitettu aiheuttavan esimerkiksi kohonnutta riskiä sydän- ja verisuonitauteihin aikuisuudessa. Ongelma on lihavuuden siirtyminen aikuisuuteen. Tästäkin syystä lapsen kohdalla tulisi keskittyä laihduttamisen sijaan terveellisten elintapojen opetteluun.

Jenni Räinä

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic