Kanta-Häme

Alajärven historiallisen matala pinta pelästytti asukkaat

Alajärven pohjoisrannalla asuva Juhani Kuusela mittailee silmällään laituriaan, joka on tukevasti veden pinnan yläpuolella. Rantaviivasta näkee selvästi, että vesi on paennut useita metrejä normaalia kauemmaksi.

– Tämä on erittäin poikkeuksellista. Olen täällä 63 vuotta asunut, eikä vesi ole koskaan ollut näin alhaalla, Kuusela vakuuttaa.

Hän toimii Alajärven seudun kalastusseuran puheenjohtajana, johon monet huolestuneet asukkaat ja mökkiläiset ovat olleet ikävästä ilmiöstä yhteydessä.

Yksi huolestuneista kesäasukkaista on Krista Laine.

– Pelästyin oikein kunnolla, kun tulin käymään mökillä. Joka kevät vedenpinta on alhaalla, mutta tänä vuonna oikein superalhaalla.

– Tänä vuonna ei ole edes kunnon sulamisvesiä vähälumisen talven jäljiltä, joten tilanne voi jatkua pitkään, Laine pelkää.

”Kevätkuoppa”

Alajärven pintaa säännöstellään Katiskosken padon avulla. Hämeenlinnan seudun vesi oy:llä on niin ikään lupa pumpata järven vettä Ahveniston harjuun, jossa siitä suodatetaan pohjavettä vedenottamon tarpeisiin.

Krista Laine epäilee, että pinnan mataluus johtuu Katiskosken juoksutuksista. Juhani Kuusela on kuitenkin tarkkaillut myös patoluukkujen tilannetta.

– Ne ovat olleet kiinni jo pidemmän aikaa. Omituista tämä on, enkä keksi sille kyllä mitään selitystä, Kuusela kummastelee.

Asukkaiden huolestuminen on kulkeutunut myös vesistöjen tilaa valvovan Hämeen ely-keskuksen korviin.

– Tilanne on tiedossa. Vettä on juoksutettu, että päästään niin sanottuun kevätkuoppaan, kertoo tekninen tarkastaja Martti Lautala.

Lautala vakuuttaa, että alhainen pinta on lupaehtojen mukainen ja itse asiassa kuuluu Alajärven säännöstelyyn. Lautalan mukaan pinta on aina alimmillaan maalis-huhtikuun vaihteessa, josta se pikkuhiljaa nousee normaaliin tasoonsa kesää kohti mennessä.

– Ei ole mitään huolta sen suhteen. Sen sijaan Katiskosken alapuoli tulee kärsimään kuivuudesta, jos ei kevään mittaan saada noin viikon kestäviä runsaita sateita, Lautala varoittaa.

Vanha käppyrä

Myös Alajärven säännöstelystä ja veden pumppaamisesta vastaava HS-Vesi vakuuttaa samaa. Veden pintaa seurataan päivittäin.

– Meillä on sellainen käppyrä, jonka mukaan säätelemme veden pinnan muutoksia ja ely-keskus valvoo meitä, kertoo käyttöpäällikkö Tapani Sulin.

– Se on kyllä totta, että pumppauslupa on vanha ja käppyrä toimii paremmin runsaslumisten talvien aikaan, Sulin jatkaa.

Myös ely-keskuksen Lautala myöntää, että olisi jo luvan päivittämisen aika.

– Talvet olivat toisenlaisia silloin ennen, eikä lupa ota huomioon tällaisia vähälumisia vuosia.

Matala vedenpinta aiheuttaa monenlaista kiusaa etenkin järvien virkistyskäytölle.

– Säännöstellyillä järvillä, kuten Vanajalla ja Alajärvellä pinta saadaan kyllä normaaliksi, mutta jos niitä sateita ei saada, muualla on todella suuri vaara.

Lautalan mukaan kyse ei ole ainoastaan siitä, että laituri on normaalia korkeammalla veden pinnasta.

– Kun vesitilavuus järvissä pienenee, se nostaa veden lämpötilaa, mikä taas herättelee rehevöittäviä ravinteita.

– Ennen pitkää ilmiöllä on vaikutusta myös pohjavesien tasoon, Lautala muistuttaa. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic