Kanta-Häme

Alakattojen kiinnitykset hyvä tarkistaa

Hämeenlinnan rakennusvalvontapäällikön Sirkku Malvialan mukaan alakattojen kiinnitykset julkisissa tiloissa on syytä aika ajoin tarkistaa.

Jyväskylässä romahti viime viikonloppuna alakatto Vaajakummun koulun käytävässä.

Alakattorakennelmia on runsaasti erilaisissa rakennuksissa kuten marketeissa ja muissakin yleisön käyttämissä tiloissa myös Hämeenlinnan seudulla.

– Tyypillisesti alakatoilla on peitetty niiden ja varsinaisen katon väliin jääviä ilmastointi- ja muita putkia, kertoo rakennusvalvontapäällikkö Sirkku Malviala.

Esimerkiksi kaikissa marketeissa ei alakattoja kuitenkaan ole.

Sirkku Malviala muistuttaa, että alakattojen kiinnitykset eivät välttämättä kestä, jos niihin ripustetaan ylimääräistä painoa kuten mainos- tai opastekylttejä.

Etenkään kevyet rakenteet, kuten äänieristyksen vuoksi asennetut akustiset levyt eivät usein kestä ripustuksia lainkaan.

– Joissakin alakatoissa on erikseen tuetut ripustuskohdat, mutta yleensä tukevinta on viedä kiinnitys tukevampiin rakenteisiin saakka.

Hämeenlinnan rakennusvalvonta ei suunnittele mitään alakattojen erityistarkastuksia, vaan toivoo, että ennen muuta kiinteistöjen omistajat muistaisivat vastuunsa.

– Omistajat eivät välttämättä aina ymmärrä, että korvausvastuu voi olla hyvinkin ankara, jos ikävä onnettomuus pääsee tapahtumaan. Voidaan puhua vakavimmillaan jopa kuolemantuottamuksesta.

Työvirhe syynä Jyväskylässä

Jyväskyläläisen Vaajakummun koulun sisäkaton romahduksen syyksi on paljastunut työvirhe. Asiasta kertoi sanomalehti Keskisuomalainen.

Koulun käytävän romahtanut alakatto oli tuettu puutteellisesti. Jyväskylän tilapalveluiden projektipäällikkö Mauno Rein kertoi Keskisuomalaiselle, että katon porrastuskohdissa olisi pitänyt olla enemmän kiinnikkeitä.

Ympäristöministeriö on lähettänyt Kantaliiton kautta kunnille viestin, jossa rakennusvalvontaviranomaisten toivotaan kiinnittävän huomiota yleisötilojen sisäkattojen mahdollisiin riskeihin.

Ministeriön mielestä kysymys on turvallisuuden kannalta merkittävistä rakenteista, joihin pitää suhtautua vakavasti. Sisäkattojen kiinnitykset ovat verrattavissa jopa kantaviin rakenteisiin.

Sisäkattojen suunnittelua, rakentamista, korjaamista ja kunnon valvontaa koskevat toimintaperiaatteet laadittiin Sysmän romahduksen jälkeen. Ministeriö toivoo rakennustarkastajien opastavan suunnittelijoita ja rakentajia turvallisiin ratkaisuihin.

Kylpylä Kuopiossa, market Sysmässä

Kuopiossa loukkaantui kolme ihmistä Rauhalahden kylpylässä kymmenen vuotta sitten, kun sementtikuitulevyjä romahti alas katosta. Syyksi paljastui teräksisten ripustuslankojen ruostuminen.

Sysmässä paikallisen marketin asiakkaat pelastautuivat hyllyjen välisiä käytäviä pitkin, kun noin 400 neliömetrin verran sisäkattoa romahti huhtikuussa vuonna 2004. Ilmeiseksi syyksi paljastui se, että konenaulojen tartuntalujuus oli arvioitu väärin. (HäSa)