Kanta-Häme

Alakerrassa ukuleleryhmä voi soittaa täysillä

Lilja Salinmäen sinisen minikitaran neljä kieltä eivät millään tahdo pysyä urissaan paikoillaan.

Lauri Keskinen kaivaa laukustaan mattoveitsen ja vuolee uria varovaisesti syvemmiksi.

Pian alkava ukulelen alkeiskurssi on ollut Vanajaveden opiston (VOP) kaikkien aikojen suosituin musiikin alkeiskurssi miesmuistiin. Parinkymmenen vuoden ajan opistolaisia kurssittanut Leskinen kertoo yllättyneensä suosiosta.

– Kahdenkymmenen osallistujan rajapyykki täyttyi äkkiä, ja osanottajia löytyy kaikenikäisiä. Olihan se iloinen yllätys, Keskinen tuumaa.

Kysyntä ja tarjonta kohtaavat

Osa kansalaisopiston kursseista muutti syyskuun alussa Koulutuskeskus Tavastian G-rakennukseen Hattelmalantielle. Opiston päätoimitilat on tarkoitus säilyttää nykyisellä paikallaan Verkatehtaalla.

Aiemmin Kaurialan koululla järjestettyjen, lähinnä kielikurssien, lisäksi uudet tilat mahdollistavat paljon sellaista, mitä ei aiemmin tilanpuutteessa voitu järjestää.

– Vaikka Hattelmalantieltä varsinaista musiikkiluokkaa ei olekaan, esimerkiksi ukuleleryhmälle sopiva tila löytyi alakerroksesta, jossa äänekäskään soitto ei häiritse hiljaista kieltenopiskelua, kertoo opiston vahtimestari Ulla-Maija Väisänen.

Väisäsen päätehtävänä on yhdistää oikea opetustila ja ryhmä. Yhteensä 13 opetustilaa ovatkin arki-iltaisin käytössä ahkerasti, moni luokka jopa kahden eri kurssin tarpeisiin yhden illan aikana.

Ukuleleopettaja Keskinen on sitä mieltä, että Väisänen on tehnyt hyvää työtä.

– Ukulelea soitetaan vaikka missä leirinuotiolla. Tähän kuuluu tietty rentous, joten me emme kaipaa esimerkiksi virheetöntä akustiikkaa, hän sanoo.

Modernit puitteet vuokraa vastaan

VOP siirtyy Tavastian alaisuuteen ensi vuodenvaihteessa. Ammattiopiston lisäksi Tavastiaan kuuluvat Kaurialan, lyseon, Parolan ja Lammin lukiot.

Yhdistymisellä on aiemmin kerrottu haettavan synenergiaetuja, joka hyödyttäisi kaikkia osapuolia.

– Iltaisin ammattiopiston tilat ovat tyhjillään. Me maksamme tilasta heille vuokraa, ja saamme vastineeksi runsaasti siistiä ja modernia tilaa, jossa on uusinta tekniikkaa ja esteetön kulku kaikkiin kerroksiin. Olemme erittäin tyytyväisiä, VOPin apulaisrehtori Kari Koski kertoo.

Se, millä tavoin yhdistyminen vaikuttaa tulevan kauden kurssitarjottimeen, ei ole toistaiseksi tiedossa. Koski kuitenkin uskoo, että esimerkiksi kielikursseille voisivat tulevaisuudessa osallistua myös lukio-opiskelijat.

– Siinä saadaan markkinoitua nuorille vapaan sivistystyön tarjontaa ihan eri tavalla. (HäSa)

Menot