Kanta-Häme Riihimäki

Alakoululaiset valtaavat Riihimäen kauppaoppilaitoksen – Peltosaaren koulu tyhjenee odottamaan purkupäätöstä

Peltosaaren oppilaiden evakkotaival alkaa.
Peltosaaren koulun piha hiljenee pysyvästi, sillä rakennus tyhjenee odottamaan purkupäätöstä. Kuva: Pekka Rautiainen
Peltosaaren koulun piha hiljenee pysyvästi, sillä rakennus tyhjenee odottamaan purkupäätöstä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kesälomalle pinkaistaan Peltosaaren koululta viimeisen kerran.

Syksyllä ensimmäinen koulupäivä alkaa tyhjän koulun pihamaalla. Oppilaat kerääntyvät koululle, josta kuljetaan opettajan kanssa yhdessä kaupungin läpi kohti evakkotilaa, vanhaa kauppaoppilaitosta.

– Kahtena ensimmäisenä koulupäivänä opettaja saattaa kouluun ja opastaa turvallisen reitin. Kahden ensimmäisen viikon ajan koulumatkat kuljetaan koulunkäyntiohjaajan johdolla, kertoo Riihimäen sivistystoimen johtaja Esa Santakallio.

Peltosaaresta kauppaoppilaitokselle opetellaan kulkemaan kahta reittiä, joista kummassakaan ei ole kuin pari kadun ylitystä. Matkaa voi taittaa joko Peltosaaren sillan yli kirjaston kautta perille tai asematunnelin kautta Pohjoiselle Rautatienkadulle ja Keskuskadun valoristeyksen kautta perille.

Bussia käyttäville on tarjolla kaiken koulu- ja vapaa-ajan kulkemisen kattava 57 euron hintainen lukukausimatkakortti.

Purkupäätöstä odotetaan

Koulurakennus tyhjenee odottamaan purkupäätöstä, joka tehdään ensi vuoden talousarviokäsittelyn yhteydessä marras-joulukuussa.

– Käynnistymässä on palveluverkkoselvitys, jossa ensin tarkastellaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilatarpeet. Sen pohjalta toivottavasti valtuusto pystyy päättämään monitoimitilan rakentamisesta ja sen paikasta, sanoo Esa Santakallio.

Tilaratkaisuja odottavat Peltosaaren koulun lisäksi esikoululaiset, päiväkotilapset, musiikkiopisto, yhdistykset ja asukastoiminta.

Sisäilman laadun raja-arvoja ei ylitetty

Vuonna 1977 valmistunutta Peltosaaren koulurakennusta on seitsemän viime vuoden aikana jouduttu korjailemaan vähän väliä. Osa opettajista ja oppilaista on oireillut sisäilmaongelmien vuoksi.

Kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Mattila kertoo, että missään vaiheessa sisäilman laadulle asetetut raja-arvot eivät ole ylittyneet.

– Vaikka arvoja ei ole ylitetty, työterveyslaitoksen suorittamissa kolmessa tutkimuksessa nähtiin, että henkilöstöllä oli selvästi keskimääräistä enemmän hengitystiesairauksia, Mattila perustelee korjaustoimenpiteitä.

Oireilu katosi lopulta

Oireilu jatkui alapohjan tiivistystöistä ja alipaineistuksesta, villojen vaihdosta, ilmanvaihdon säädöstä, oppilaiden ja henkilökunnan vähentämisestä ja lukuisista muista korjauksista huolimatta.

Lopulta rakennuksen ylipaineistus onnistui parantamaan rakennuksen sisäilman laatua ja oireilu on kadonnut.

– Emme tiedä kauanko ylipaineistuksen hyöty toimii. Rakennus on tullut teknisesti tiensä päähän eikä korjaaminen kannata. Väistötiloihin siirtyminen säästää ylläpitokuluja noin 200 000 euroa vuodessa, tiivistää rakennuspäällikkö Hannu Mattila. HäSa

 

Päivän lehti

4.7.2020