Kanta-Häme

Alakoululaista lyötiin niskaan oppitunnilla Hämeenlinnassa – Isä: "Hän meni tajuttomaksi"

Nyrkinisku aiheutti useita lääkärikäyntejä vaatineet vammat. Oppilaan isä ihmettelee, miksi hänen lastaan ei ohjattu heti hoitoon.

Hämeenlinnalaiskoulussa kävi viime viikolla kesken oppitunnin välikohtaus, jonka vuoksi alakouluikäinen poika on joutunut useaan otteeseen hoitoon.

Isä kertoo toisen oppilaan lyöneen poikaansa yllättäen takaapäin niskaan tai takaraivoon kesken oppitunnin. Tämän seurauksena poika menetti tasapainonsa tai meni hetkeksi tajuttomaksi.

Isän mukaan luokanopettaja ei reagoinut tapaukseen, vaan vasta seuraavan tunnin opettaja kehotti huonovointista poikaa ottamaan yhteyttä vanhempiinsa. Isä kertoo, että poika on tapahtuneen jälkeen kiidätetty useampaan otteeseen sairaalaan.

– Viiden päivän aikana on lähdetty sairaalaan kolmesti pillit päällä. Lääkärit epäilivät nikamavaltimon vammaa ja mahdollista repeämää tai verenvuotoa. Tänään (keskiviikkona) saimme onneksi tiedon, että verenvuotoa ei ilmeisesti enää ole, isä kertoo.

 

Asiasta on tehty rikosilmoitus.

– Vaikka kyseessä ovat alakouluikäiset lapset, niin se ei poista mahdollista vahingonkorvausvelvollisuutta. Ihmettelen myös opettajan toimintaa. Toivon, että koulun henkilökunnan toiminta selvitetään, isä sanoo.

Isä kertoo, että jotkut koulun oppilaista olivat aiemmin pelanneet peliä, jossa yritetään aiheuttaa lyömällä ”puujalka” toiselle oppilaalle.

– Tämä lyöjä oli sitten päättänyt lyödä toista oppilasta vielä oppitunnilla, aika vakavin seurauksin.

 

Hämeenlinnan kaupungin opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä vahvistaa tapahtuneen.

– Olen keskustellut asiasta koulun rehtorin kanssa ja tapahtumien kulkua selvitetään. Lasten ollessa kyseessä, en voi kommentoida mitään yksityiskohtaisemmin.

Mäkelän mukaan koulujen henkilökunnalle on annettu toimintaohjeistus kiusaamis- ja pahoinpitelytapauksien varalle.

– Opettajalla on valvontavelvollisuus. Suositeltu käytäntö on, että huoltajiin ollaan yhteydessä ja oppilas ohjataan tarvittaessa terveydenhoitajalle tai sairaanhoidon piiriin. Ilmeisesti tässä tapauksessa opettajan arvio oli, ettei terveydenhuollolle ollut välitöntä tarvetta.

 

Mäkelän mukaan väkivallantapaukset ovat Hämeenlinnan kouluissa harvinaisia.

– En yhtäkkiä edes muista, milloin viimeksi jokin asia olisi johtanut rikosilmoitukseen.

Mäkelä huomauttaa, että kouluilla on hyvin rajalliset mahdollisuudet toimia pahoinpitelytapauksissa.

– Mahdollisista rangaistuskeinoista kovin on määräaikainen erottaminen. Vanhemmilla on oikeus tehdä rikosilmoitus, ja toisinaan se onkin tarpeen ja hyödyllistä. Hämeenlinnassa on erittäin hyvin toimiva moniammatillinen Ankkuri-tiimi, joka voi tarjota apua, mikäli lapsi tai nuori oireilee jostain syystä. HäSa