Kanta-Häme

Alan maine kärsii amatööreistä

Isännöintiliitto lanseeraa ensi vuoden alusta uuden isännöitsijöiden pätevyysjärjestelmän, auktorisoidun tutkinnon. Auktorisointikoulutusta antaa esimerkiksi Kiinteistöalan koulutuskeskus Kiinko, jonka toimitusjohtaja on hämeenlinnalainen Jarno Tuimala.

– Auktorisoinnille on ollut alalla selkeä tarve. Suomessa on 80 000 taloyhtiötä, joista 50 000:ssä on ammattimainen isännöitsijä ja loput ovat niin sanottuja kotoisännöitsijöitä. Taso on kirjava, ja isännöitsijän ammattinimikettä saa käyttää kuka vaan ilman pätevyysvaatimuksia, Tuimala huomauttaa.

Oma tutkinto ja pätevyyden todistava toimikunta tuo kasvavalle alalle lisää uskottavuutta.

– Pesäeron tekeminen ammattiosaajien ja amatöörien välille on se juttu. Isännöitsijät hoitavat isoa suomalaista kansallisvarallisuutta ja kiinteistöistä jopa 70 prosenttia suunnittelee peruskorjausta.

– Olisin taloyhtiön hallituksen jäsenenä huolestunut, jos niin isot jutut eivät ole ammattilaisen käsissä, Tuimala sanoo.

Auktorisoinnin uskotaan kirkastavan alan mainetta myös nuorten suuntaan. Työtä riittäisi, sillä Suomen 2500 isännöitsijästä eläköityy vuosittain noin 200.

– Isännöitsijän ammatti ei ole ensimmäinen, johon nuori tyypillisesti koulun jälkeen hakeutuu. Pääasiassa alalle tulee noin kolmekymppisiä alanvaihtajia, Tuimala kertoo.

Ala on varsin kohtuullisesti palkattua, joten nuorten karsastus johtunee lähinnä imagosta.

– Sinänsä alalle on tarjolla koulutusta. Auktorisoinnilla halutaan tuoda esiin, että hyvä isännöinti kannattaa.

Osaamisvaatimukset auktorisoidulle isännöitsijälle on tarkoin määritelty. Isännöintialan koulutuksen lisäksi vaaditaan vähintään kolmen vuoden päätoiminen työkokemus. Lisäksi pitää olla todistus vähintään kolmen isännöintiin liittyvän projektikokonaisuuden toteuttamisesta ja vastuusta.

Projektikokonaisuudeksi hyväksytään esimerkiksi putki- tai julkisivuremontin toteuttaminen asiakasyhtiössä, asunto-osakeyhtiön strategian laadinta, kaavamuutosprosessi ja kiinteistönhoidon kilpailuttaminen.

Auktorisointiin kuuluu myös sähköinen koe juridisesta osaamisesta, jossa tietokone arpoo 200 kysymyksestä 50 vastattavaksi.

– Tutkintokokonaisuus vastaa aika lailla kiinteistönvälitysalan vastaavaa. Auktorisointi on voimassa aina kuusi vuotta kerrallaan, ja siihen sisältyy vuosimaksu ja raportointi työkokemuksesta ja koulutuspäivistä, Tuimala selvittää.

Taloyhtiöiden omistajille auktorisointi luo turvaa.

– Alalla tulee vastaan silloin tällöin väärinkäytösasioita. Todistettu ammattilainen on kaikkien etu.

Hän hämmästelee taloyhtiöiden haluttomuutta kilpailuttaa isännöintipalveluja uudestaan, vaikka tyytymättömyyttä toimintaan ja isoja, selittämättömiä hinnankorotuksia tulisikin.

– Se on kumma juttu. Tämä on edelleen suosittelubisnestä, mutta syynä voi tietysti olla myös vaihtoehtojen vähyys.

Tuimala siirtyi Kiinkon toimitusjohtajaksi huomattavasti isomman organisaation eli Hyria-koulutuksen johtajan paikalta.

– Hyriassa ei ollut mitään vikaa, mutta siinä päivittäinen työ meni paljolti nuorten ongelmien parissa. Kiinkossa toimitaan yritys- ja aikuiskoulutuksen parissa ja se on bisnesmäisempää. Saa tehdä tulosta, Tuimala selittää ura-askelta. HäSa