fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Aleksi Aromaa kisaa tänään tosissaan Voice of Finlandin semifinaalissa: "Minulla on tosi polttava tarve ilmaista itseäni laulamalla"

Hämeenlinnalainen laulaja Aleksi Aromaa laulaa tänään The Voice of Finland -kykykilpailun semifinaalissa. Sen kunniaksi julkaisemme tammikuussa tekemän haastattelumme uudestaan tähän hetkeen päivitettynä. Tv-tuotanto oli kokeneelle esiintyjälle jännittävä ja haastava kokemus.
Hämeenlinnalainen laulaja Aleksi Aromaa on mukana The Voice of Finland -sarjan 11. tuotantokaudella. Kuva: ?Saku Tiainen
Hämeenlinnalainen laulaja Aleksi Aromaa on mukana The Voice of Finland -sarjan 11. tuotantokaudella. Kuva: @Saku Tiainen

Hämeenlinnalaisilla on riittänyt jännitettävää koko kevään ajan The Voice of Finlandin 11. kautta seuratessa. Jännitys huipentuu tänään semifinaaliin ja ensi viikolla finaaliin.

Kaupungin oma poika, laulaja-näyttelijä Aleksi Aromaa, 38, nähtiin jo helmikuussa kykykilpailun kolmannessa jaksossa, jonka jälkeen hänen tiensä on jatkunut voitokkaana tämänpäiväiseen semifinaaliin saakka.

Mutta läheltä piti, ettei hän olisi ollut mukana jo ajat sitten. Kun formaatti vuonna 2011 rantautui Suomeen, hämeenlinnalaista kysyttiin mukaan. Silloin Aromaalla oli kuitenkin niin paljon teatteritöitä, ettei hän ehtinyt kunnolla edes harkita asiaa.

– Tuntui mahdottomalta löytää projektiin aikaa. Siinä elämänvaiheessa tv-työ ei ehkä myöskään kiinnostanut samalla tavalla kuin nyt.

Monivaiheiseen mediaproduktioon sitoutuessaan laulajan pitää varautua siihen, että mitä pidemmälle ohjelmassa pääsee, sitä enemmän aikaa ja energiaa se vie.

– Siksi päätöksen mukaan lähtemisestä tulee olla viimeisen päälle mietitty. On oltava varma, että todella haluaa sitä, Aromaa sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aleksi Aromaa veti maaliskuussa tv:ssä nähdyn kaksintaistelu-esityksen Simo Salimin kanssa.

Polttava tarve laulamiseen

Tällä välillä Aleksi Aromaa eteni Hämeenlinnan teatterin lavalta yhä isompiin musikaalituotantoihin.

Hänet oli kiinnitetty kevääksi 2020 Helsingin messukeskuksen suureen Queen-musikaaliin We Will Rock You, joka siirtyi vuodella. Aromaa oli mukana myös Tampereen Työväen Teatterin TTT:n Kinky Boots
 -musikaalissa, jonka esitykset ovat parhaillaan tauolla odottamassa koronarajoitusten purkamista.

Pandemian jyllätessä pahimmillaan Aromaa havaitsi kaipaavansa toden teolla musiikkia ja esiintymistä.

– Huomasin, että minulla on tosi polttava tarve ilmaista itseäni laulamalla.

Tällä kertaa tv-ohjelman aikataulu sopi Aromaan tyhjentyneeseen kalenteriin.

– Minulle tuli sellainen olo, että tämä on kerran elämässä -tilaisuus. Mitä minä voin tässä menettääkään? Aromaa tuumi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pandemia-aikana Aleksi Aromaa treenasi ja liikkui. “Jooga rauhoittaa ja antaa vastapainoa työhön”, hän totesi tuolloin. Arkistokuva: Esko Tuovinen.

Halusi haastaa itsensä

Kunnianhimoisena taiteilijana Aromaa on sitä sorttia, että jos hän lähtee johonkin mukaan, homma tehdään tosissaan. Näin hän suhtautui myös tähän tv-työhön.

– Halusin haastaa ennen kaikkea itseni. Kyse oli myös kokeilunhalusta ja tietynlaisesta uuden etsimisestä. Mitä kaikkea voi aueta, jos astun ihan uudenlaiselle tontille?

Isoissa musikaalituotannoissa Aromaa oli tottunut eläytymään rooliin ja olemaan osa työryhmää. Nyt hän oli stagella yksin, omana itsenään.

– Vaikka olen tehnyt pitkään töitä myös solistina, tv-kamerat ja kaikki siihen liittyvä oheistoiminta oli uutta. Se teki tästä vielä astetta mielenkiintoisempaa, Aromaa totesi Hämeen Sanomien haastattelussa tammikuussa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Luotan instrumenttiini ja omaan tekemiseeni, mutta kun astun VOF-junaan, määränpää ei ole enää minusta kiinni. Valinnan tekee joku muu, Aleksi Aromaa pohtii. Kuva: Tapio Aulu
“Luotan instrumenttiini ja omaan tekemiseeni, mutta kun astun VOF-junaan, määränpää ei ole enää minusta kiinni. Valinnan tekee joku muu”, Aleksi Aromaa pohtii. Kuva: Tapio Aulu

“Vaatii lehmän hermoja”

Tv-ohjelmaan saapui yli 1500 hakemusta. Ensimmäiseen Ääni ratkaisee -vaiheeseen Porvoon Taidetehtaalle otettiin mukaan reilut sata laulajaa.

Aromaa kertoo, että päivät olivat pitkiä jo heti ensimmäisistä pianotreeneistä lähtien.

Suurin osa ajasta on odottelua. Ennen h-hetkeä kuvataan still-kuvia, ennakkohaastatteluja ja lavallekävelykuvia.

– Vaatii lehmänhermoisuutta, jotta pystyy keskittymään suoritukseen kaiken sen pyörityksen keskellä.

Varsinainen show tuomarituolien takana kestää vain puolitoista minuuttia.

– Kun siihen asti pääsee, homma on hyvin nopeasti ohi.

Aromaa myöntää, että tuolien takana esiintyminen jännitti paatuneintakin artistia.

– Ei siihen voi oikein valmistautua. Vaikka tiesin, mihin olen menossa, en voinut yhtään tietää, mitä tulee tapahtumaan. Luotan instrumenttiini ja omaan tekemiseeni, mutta kun astun VOF-junaan, määränpää ei ole enää minusta kiinni. Valinnan tekee joku muu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mikko Töyssy (vas.) ja Aleksi Aromaa edustivat oikeamielisiä kapinallisia teatterin musiikkikomediassa Tahtien sota. Arkistokuva.

Kappalevalintaa piti pohtia

Hän matkasi koelauluihin Porvooseen useampi vaihtoehto mukanaan. Lopullisen kappaleensa hän valitsi muun muassa sen perusteella, että se oli helposti muokattavissa puolentoista minuutin esiintymisaikaan.

Ääni ratkaisee -vaiheen kappaleeksi valikoitui Adam Lambertin versio Cherin kappaleesta Believe.

– Lähdin siitä, että biisin on hyvä olla tunnettu, jotta kuulijoilla on siihen hyvä tarttumapinta, mutta se ei saa olla niin suosittu, että se on ihan puhki kulunut. Jos ottaa paljon soitetun biisin, siihen pitää tuoda uutta kulmaa.

Ohjelman toisessa Kaksintaistelu-vaiheessa maaliskuussa Aromaa esitti kilpakumppaninsa Simo Salimin kanssa Stingin & Cheb Mamin kappaleen Desert Rose. Kolmannessa Knockout-vaiheessa hän valitsi Pave Maijasen koskettavan kappaleen Elämän nälkä. Viime perjantain livelähetyksessä Aromaa villitsi yleisön versiollaan Princen Purple Rainista.

“Tästä tuli minulle tärkeämpi asia kuin olin osannut ajatellakaan”

Tänä vuonna Aromaa on nähty television lisäksi Tampereella Kinky Boots -musikaalissa. Syksyllä on vuorossa TTT:n 120-vuotisjuhlavuoden pääteos Momentum 1900 -suurmusikaali.

Hänen mukaansa teatteri- ja sooloartistimaailma eroavat toisistaan, mutta eivät sulje toisiaan pois.

– Jos minulla on laulamisen lahja, miksen käyttäisi sitä. Jos vielä rakastan sitä, miksen voisi panostaa siihen.

Hän uskoo, että esiintyminen The Voice of Finland -ohjelmassa on yksi askel eteenpäin tiellä, jota hän on osin tietämättäänkin tavoitellut.

– Jo siitä hetkestä, kun valmistauduin kuvauksiin, tuli minulle tärkeämpi asia kuin olin osannut etukäteen ajatellakaan. Kilpailuhenkisyys alkoi nousta esiin. Kuvauksissa tunsin olevani lopulta aika kotonani, Aromaa totesi ennen live-esiintymisiä.

 

The Voice of Finlandin 11. kausi alkaa Nelosella 28. tammikuuta. Ohjelma näkyy Nelosella ja Ruudussa perjantaisin ja sunnuntaisin. Aleksi Aromaan esitys nähdään 4.2.2022.

The Voice of Finland

Ohjelmaformaatti nähtiin ensimmäisen kerran Alankomaissa vuonna 2010. Suomeen formaatti hankittiin vuonna 2011.

Ohjelma alkoi koelauluilla, joissa tähtivalmentajat valitsivat omat joukkueensa pelkästään äänen perusteella. Sen jälkeen laulajat kilpailivat ensin oman tiiminsä kesken. Lopulta kunkin valmentajan parhaat kohtaavat toisensa finaalissa.

Tällä kaudella tähtivalmentajia ovat Maija Vilkkumaa, Juha Tapio, Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki sekä Anna Puu.

Ääni ratkaisee -jaksot nauhoitettiin viime vuoden puolella Porvoon Taidetehtaalla.

Alkuvuonna kuvattiin myös Kaksintaistelu- ja Knockout-vaiheen jaksot Turun Logomolla.

Kilpailu huipentui huhtikuussa suoriin livelähetyksiin. Semifinaali on vuorossa 22.4. ja finaali 29.4.

Kauden voittaja esiintyy Juha Tapion Elossa! -stadionkeikalla elokuussa 2022.

Menot