Kanta-Häme

Alijäämä ilahdutti Hausjärvellä

Alijäämäinen tilinpäätös sai Hausjärven kunnanvaltuutetuilta tiistai-illan kokouksessa kiitosta, sillä viime vuonna miinusta kertyi viivan alle vain 385 000 euroa, kun alijäämää pahimmillaan näytti syntyvän lähes miljoona euroa.

Kuntalaisille on pystytty antamaan kohtuullisen hyvin palvelut ja kunta on käynnistänyt lastensuojeluun ennaltaehkäisevää toimintaa. Näin totesi tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kyösti Arovuori (kok.).

– Lainaa joudutaan edelleen ottamaan investointeihin. Olemme kuitenkin investoineet ja investoimme tulevaisuuteen, kun rakennamme kouluja, päiväkoteja ja kunnallistekniikkaa, korosti kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Lokinperä (kesk.).

Kunnanjohtaja Päivi Terävä painotti talouden olevan suurissa ongelmissa, sillä odotettua parempi tulos johtui valtionosuuksien jako-osuuksien muutoksesta ja toisaalta, koska osa verotulojen tilityksistä saatiin vuodenvaihteessa vuoden 2013 puolella.

Terveysmenot syövät kasvun

Koko viime vuoden ajan kunnassa kamppailtiin talouden kanssa. Kuuden talousarviomuutoksen jälkeen alkuperäisen talousarvion näyttämä 588 000 euron miinus kasvoi joulukuulle mennessä 973 000 euroon.

– Vuoden 2015 talousarvion laatimisesta tulee erittäin haastavaa. Tänä vuonna talous näyttäisi vielä kehittyvän odotettua paremmin, mutta jo yksin meidän osuutemme terveyskuntayhtymän ja sairaanhoitopiirin taseisiin kertyneestä alijäämästä on kaksi miljoonaa euroa eli suuri riskitekijä, totesi Päivi Terävä.

Kunnalla on ylijäämää vielä 3,8 miljoonaa euroa taseessaan tulevia alijäämävuosia varten, mutta tänä vuonna alijäämää näyttää kertyvän 0,8 miljoonaa euroa. Jos lisäksi joudutaan maksamaan terveyskuntayhtymien alijäämäosuudet, ylijäämäpotti supistuu miljoonaan euroon.

Hausjärvellä osataan nyt säästää. Kunnan menot kasvoivat 3,8 prosenttia, mutta kasvu kertyi pääasiassa terveyskuntayhtymien menoista. Kunnan muut toiminnat kasvoivat enää 0,6 prosenttia.

– Jos tilanne jatkuu samansuuntaisena, omat palvelumme kurjistuvat. Näin pieni kasvu ei mahdollista kehittämistä, arvioi Päivi Terävä ja sai vahvaa vastakaikua niin keskustan Timo Silvanilta kuin Heini Ristavaaralta.

Viime vuoden talouden tasapainottamistyöryhmä sai vasemmiston Soile Roivakselta rajua kritiikkiä. Roivas kyseenalaisti työryhmille annetun vallan, jolla ohitetaan lautakunnat päätöksenteossa. Säästöpäätökset iskevät niin vanhuksiin, lapsiin kuin ylikuormitettuun henkilöstöön.(HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic