Kanta-Häme

Alkoholilaki jäi käymistilaan

Panimoissa ja ravintola-alalla odotetaan kieli pitkällä uutta alkoholilakia, jonka piti tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Alkoholilakia on valmisteltu pitkään ja hallituspuolueiden linjaukset on tehty jo toukokuussa, mutta laki ei ole edennyt valmistelusta eduskuntaan asti.

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa ihmettelee, viivytetäänkö lain voimaan tuloa tarkoituksellisesti.

– Kyse on normaalista virkatyöstä, jossa ei pitäisi olla mitään ihmeellistä. Linjaukset on tehty jo kuukausia sitten.

Ussa sanoo tilanteen olevan kestämätön yritysten kannalta.

– Seuraavan vuoden toimintaa pitäisi suunnitella, eikä laista ole tietoa. Ala kaipaa tietoa sisällöstä ja aikataulusta. Tämä on aivan älytöntä pyörittelyä yhtä alaa kohtaan.

Matkailu- ja Ravintolapalvelujen etujärjestön (Mara) vara-toimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo, ettei lain voimaantulon viivästyminen ollut yllätys.

– Se oli selvä, kun lomilta palatessa ei ollut lausuntopyyntöjä asiasta. Toivomme, että laki ehtii voimaan ensi kesäksi, sillä siinä on helpotuksia esimerkiksi musiikkifestivaaleille.

Alkoholilain kokonaisuudistuksen toteutuminen suunnitelmien mukaisesti vapauttaisi pienpanimot myymään tuotteitaan omista myymälöistä, poistaisi erilliset jatkoaika-, sekä A- ja B-luvat, ja vähentäisi ylipäätään ravintola-alan säädöksiä.

Yksi kynnyskysymyksistä on pienpanimoiden ulosmyyntioikeus omille tuotteille.

– Meidän pitää pystyä perustelemaan, miksi Suomessa pidetään yllä Alkon monopolia, mutta samaan aikaan kotimaisille pienpanimoille annettaisiin mahdollisimman laajat myyntioikeudet, selvittää lakimuutosta valmisteleva hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuomisen mukaan lain valmistelun viivästys johtuukin työmäärästä.

– Se pyritään tekemään niin hyvin kuin mahdollista, jotta EU-komissiolta ei tule vastausta ettemme voi istua kahdella tuolilla yhtä aikaa. Yritämme kertoa, etteivät nämä pienpanimot häiriköi EU:n jäsenmaiden välistä kauppaa.

Vielä on avoinna esimerkiksi se, miten pienpanimo määritellään.

Tuomisen mukaan lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle vielä syksyn aikana. Selvää on, että se ei tule voimaan alkuperäisen aikataulun mukaan vuodenvaihteessa.

– Laki menee varmasti perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi, jossa se tutkitaan hyvin tarkasti.

Paljon esillä ollut Viron matkustajatuonti on Tuomisen mukaan taitavasti lobattu, mutta mielikuvia pienempi syyllinen kotimaisen ravintolakulutuksen historiallisen pieneen osuuteen.

– Euroissa mitattuna Virosta tuodun oluen osuus kaikesta kulutuksesta on parin prosentin luokkaa.

Akaassa toimiva pienpanimo Hopping Brewsters investoi viime keväänä uusiin toimitiloihin. Lakimuutosta ennakoiden panimon yhteydessä on myymälätila.

Hopping Brewstersin toimitusjohtaja Kimmo Kyllönen sanoo, että aikataulua tärkeämpää on lain toteutuminen suunnitellusti.

– Ulosmyyntioikeus parantaa yritysten katetta ja työllistämismahdollisuuksia. Jos sitä ei saada, meidän kannaltamme koko lakimuutos vesittyy.