Kanta-Häme

Alkuvuoden influenssaepidemia jäi viime vuotta lievemmäksi – Nyt liikkeellä on useita nuhaviruksia

Alkuvuoden vitsaus on pysynyt aisoissa, mutta liikkeellä on useita talvisia nuhaviruksia.
Kausi-influenssa näyttäisi olevan Hämeenlinnan seudulla hellittämässä, mutta pärskimistä riittää nuhavirusten levitessä. Myös norovirusta on liikkeellä. Kuva: AP Sarjanto

Tammi-helmikuu on influenssan talviepidemioille tyypillistä aikaa. Tänä vuonna tauti ei ole päässyt riistäytymään käsistä.

– Influenssaa on esiintynyt täällä Hämeenlinnassa aika maltillisesti, eikä mistään vaikeasta epidemiasta voi puhua. Viime kuussa Vanajaveden sairaalassa oli kymmenkunta influenssapotilasta, joiden joukossa oli sekä rokotettuja että rokottamattomia, avosairaanhoidon vs. ylilääkäri Päivi Mali sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi 5. helmikuuta valtakunnallisen ja ajantasaisen influenssakatsauksen, jonka mukaan influenssalöydösten piikki osui viime viikolle. Löydöksistä valtaosa oli A-tyyppiä ja B-tyyppiä havaittiin varsin vähän.

Epidemioiden voimakkuudessa on suuria alueellisia vaihteluja.

– Olemme toiveikkaita, koska näyttäisi siltä, että influenssaepidemia jäisi tällä meidän alueellamme viime vuotta lievemmäksi, Mali tuumaa.

Malin mukaan tällä hetkellä on liikkeellä norovirusta. Siihen sairastuneiden määrä on ollut Hämeenlinnassa toistaiseksi pieni, mutta tauti on hyvin tarttuva. Lisäksi ihmisiä vaivaavat nyt useat talviset nuhavirukset.

Influenssan osalta joukkorokotukset on lopetettu, mutta sellaiset riskiryhmään kuuluvat, jotka eivät ole vielä sairastuneet, voivat saada rokotuksen.

– Taudinaiheuttajan rakenne muuttuu joka vuosi, joten rokotteen koostumustakin on muutettava. THL:n mukaan rokotuksen suojateho on todettu lapsilla hyväksi ja yli 65-vuotiailla kohtalaiseksi, Mali kertoo.

– Lapsille tarkoitettua nenäsumutemuotoista rokotetta ei alkujaankaan ollut valtavia määriä ja ne loppuivat keskusvarastolta aika pian, joten nyt on vain pistoksia jäljellä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on päästy influenssakauden alla erinomaisiin tuloksiin terveydenhuollon ammattilaisten kausi-influenssarokotteiden kattavuudessa. Hoitoon osallistuvan henkilökunnan rokotuskattavuutta on saatu nostettua neljässä vuodessa 39 prosentista aina 95 prosenttiin. Kuluvana talvena lääkärit ylsivät huimaan 99 prosentin kattavuuteen ja hoitajatkin 92 prosenttiin.

– Ammattilaisemme ovat hienosti tiedostaneet oman vastuunsa potilaan turvallisessa hoidossa. Sairaanhoitopiiri on omalta osaltaan kannustanut tavoitteiden saavuttamista esimerkiksi tarjoamalla rokotetuille pullakahvit ja hyvin pärjänneille yksiköille täytekakkua. Suurin osa rokotetuista on myös ollut valmis kiinnittämään nimilaattaansa rokotuksesta kertovan hymynaamatarran, jotta asiakkaammekin ovat saaneet tiedon henkilön rokotussuojasta, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin potilasturvallisuuskoordinaattori Anne Kallava.

Vuonna 2018 voimaan tulleessa tartuntatautilain uudistuksessa velvoitetaan työnantajaa huolehtimaan terveydenhuollon hoitohenkilöstön rokotuksista, jos nämä työskentelevät riskiryhmien parissa. Työnantaja ei voi lain mukaan käyttää rokottamatonta hoitohenkilöstöä tiloissa, joissa oleskelee tartuntataudeille alttiita ihmisiä.

 

Influenssa

Virusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus.

Vanhuksilla, pienillä lapsilla ja tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin, sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan.

Tyypillisinä oireina nopeasti nouseva kuume, lihaskivut, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi kuivaa yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Lapsilla saattaa esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Lähde:THL