Kanta-Häme

Allergia on kaupunkikoiran vitsaus

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijatohtori Jenni Lehtimäki tutki väitöskirjassaan elinympäristön ja allergian yhteyttä. Tutkimusten kohteina olivat niin lapset kuin lemmikkikoiratkin.

– Koirien osalta tieteellistä näyttöä elinympäristön ja allergian yhteyksistä on ollut kovin vähän. Koirat tulivatkin mukaan tutkimuksiini eläinlääkäreiden kokemusten myötä. He ovat havainneet, että yhä useammalla koiralla on allergioiden, diabeteksen ja syövän kaltaisia sairauksia, Lehtimäki kertoo.

Lehtimäki testasi tutkimuksissaan biodiversiteettihypoteesia, jonka mukaan immuunijärjestelmä häiriintyy ja allergian tapaiset sairaudet lisääntyvät samalla, kun ympäristön monimuotoisuus kaventuu ja altistumme entistä vähemmän hyville luonnon mikrobeille.

– Lasten ja lemmikkikoirien ottaminen samaan tutkimukseen puolsi paikkaansa, sillä ihmisillä ja koirilla on nisäkkäinä samantapaiset immuunijärjestelmät. Jo aiemmista tutkimuksista on saatu näyttöä siitä, että elinympäristöllä on jonkinlainen rooli allergioiden synnyssä.

Immuunijärjestelmä sekoaa

Jenni Lehtimäki kertoo, että koiranomistajia oli huomattavasti helpompi houkutella tutkimuksiin kuin lasten vanhempia. Kysymystutkimukseen löytyi vastaajiksi kuusituhatta koiranomistajaa. Toisessa koiriin kohdistuvassa tutkimuksessa yhteensä 170 labradorinnoutajaa ja suomenlapinkoiraa käytti viikon ajan gps-pantaa, jonka avulla niiden liikkeitä seurattiin.

– Kaikki tekijät loksahtivat kohdalleen biodiversiteettihypoteesin ennusteen kanssa. Allergioiden syntyyn ja syntymättömyyteen vaikuttavat ympäristö, omistajan elämäntyyli ja koirien ihon mikrobiomi.

Tutkimukset osoittivat maalaisympäristön suojaavan koiraa allergioilta.

– Rodusta riippumatta koirilla on enemmän allergiaongelmia kaupungissa kuin maaseudulla. Eniten allergioita oli kaupungissa kerrostalossa yhden ihmisen kanssa asuvilla koirilla, jotka kuitenkin lenkkeilivät paljon omistajansa kanssa.

Toiseksi eniten allergioita oli kaupungissa omakotitalossa monilapsisen perheen kanssa asuvilla koirilla, jotka ulkoilevat enimmäkseen omassa pihapiirissä. Kolmanneksi eniten allergiat vaivasivat maaseudulla urbaanisti esimerkiksi kerrostalossa asuvia koiria.

– Vähiten allergioita oli koirilla, jotka asuivat usean ihmisen perheessä maatilalla, jossa oli monenlaisia muitakin eläimiä kuten karjaa.

Lehtimäki toteaa allergioiden lisääntyvän, kun kontaktit hyvien mikrobien kanssa vähenevät modernissa maailmassa. Silloin niin koiran kuin ihmisenkin immuunijärjestelmä menee sekaisin.

Yksi väitöskirjan havainnoista olikin, että allergiasta kärsivän koiran omistajakin on todennäköisesti allergikko.

– Koira ja omistaja jakavat saman elinympäristön ja elämäntyylin ja altistuvat samanlaisille asioille.

Jatkuvuutta luontoyhteyteen

Tutkimuksissa todettiin, ettei paikoittainen metsässä lenkkeily vähentänyt allergisia oireita.

– Tarvittaisiin jatkuvaa altistumista hyville pöpöille eli liikkumista luonnossa mahdollisimman paljon. Koiran hankintaa suunnitellessa kannattaisi ehkä ottaa se maalla syntynyt pentu, joka on varhaiselämänsä ajan ollut yhteydessä luontoon ja mahdollisesti muihinkin eläimiin. Immuunijärjestelmä vastaa siihen, mitä on ympärillä, mutta se vaatii jatkuvuutta, Jenni Lehtimäki muistuttaa.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic