Kanta-Häme

Allinnan myyntiin haetaan vuoden lisäaikaa

Kaupunginhallitus pääsee pohtimaan, sopisiko Allinna sittenkin riihimäkeläisten toimintaa kuhisevaksi keskukseksi.

Viisi aktiivista kaupunkilaista, Reijo Kurkela, Ilari Seitsonen, Olli Soini, Sanna Saarela ja Suoma Salonen ovat jättämässä kaupunginhallitukselle ehdotuksen, että Allinnan myyntiin haetaan lisäaikaa ainakin vuoden loppuun.

Jos kaupunginhallitus hyväksyy yhteistyösopimuksen, Riihimäelle perustetaan tämän kesän aikana Pro Allinna -yhdistys suunnittelemaan ja pyörittämään Allinnan toimintaa.

Toimintatuotolla yhdistys maksaa talon lämmityksen, sähköt ja muut noin 20 000 euron kuukausikulut, jotka nyt rasittavat kaupunkia.

– Allinnan tulevaisuuden selvittely tarvitsee lisäaikaa, sanoo Vihreän talon kulttuurikeskusta nyt isännöivä Olli Soini.

Suomen vanhimman elokuvateatterin, Kino Sammon rakennuksen säilyttäjänä 1990-luvun alussa mukana ollut Reijo Kurkela muistuttaa, että Allinnan tontti ja teatterimonttu on asemakaavassa kulttuuritoimintojen alue.

Kesäteatterin rinnalla Allinnasta kehittyisi helposti talo, jossa teatterilaisilla olisi kellarissa sosiaalitilat, yleisöllä kahvila ja lisäksi talon vuokratiloissa toimisi pikkuyrityksiä.

Tämän vuoden loppuun mennessä Pro Allinna -yhdistys selvittäisi, voisiko taloa vuokraamalla saada riittävästi vuokratuloja kattamaan kulttuurikeskuksen käyttökustannukset. Jos vuokralaisia ei löydy, projekti päättyy ja kaupunki tekee päätökset tulevaisuudesta.

Riihimäen kaupungin virkamiehet olivat jo viisi vuotta sitten ollut valmis myymään Allinnan, mutta tuolloin kaupunginvaltuusto päätti pitää omistuksen ja vuokrata talon. Nyt myynti on taas esillä ja myyntihinnaksi on epävirallisesti kerrottu 300 000 euroa.

Ei miljoonaa vaan 200 000

Vuonna 1919 valmistuneen rakennuksen kunnostus vaatisi kaupungin esittämien arvioiden mukaan vähintään miljoonan euron remonttia.

Ilari Seitsonen, joka on koulutukseltaan rakennusarkkitehti ja rakennusinsinööri, pitää miljoonaa summana, joka on helppo leikata lähes kymmenesosaan käyttämällä talkootyötä.

Hyvin säilyneen rakennuksen sähkötyöt ja katto on uusittu 1990-luvun alussa ja talo kuuluu kaukolämpöverkkoon.

– Viiden vuoden kuluessa talon julkisivu on rapattava ja se vie noin 50 000 euroa. Jos talossa pidetään yleisötilaisuuksia, tarvitaan koneellinen ilmastointi, joka vaatii myös parinkymmenen tuhannen investoinnin.

Tammisten ikkunoiden kunnostus vaatii käsityötä ja onnistuu talkoilla ikkuna kerrallaan. Talon kellariosan siivoaminen ja raivaaminen ja lämpöeristäminen sopii talkootyöksi, kuten myös sisätilojen pintaremontti.

– Remontin kokonaishinta nousisi ehkä 200 000 euroon, mutta alkuun riittäisi summasta puolet.

Yhdistys vastaisi toiminnasta

Pro Allinna-työryhmä esittelee kaupungille kolme vaihtoehtoa, joilla Allinnaa voidaan jatkossa pitää toimivana pienin kustannuksin.

Ensimmäisessä kaupunki omistaisi Allinnan, sitoutuisi säilyttämään sen kulttuurikäytössä ja vuokraisi talon yhdistykselle nimellisellä hinnalla. Yhdistys pitäisi taloa yllä ja maksaisi korjaukset. Korjauksiin haettaisiin EU-tukea.

Yhdistys tarvitaan Reijo Kurkelan ja Olli Soinin mielestä joka tapauksessa toiminnan organisoijaksi.

Toisessa vaihtoehdossa omistajana olisi kiinteistöosakeyhtiö, jonka osakkeita myytäisiin kaupunkilaisille ja kaupungille esimerkiksi 200 kappaletta 2 500 euron kappalehintaan.

Yhdistys vuokraisi Allinnan kiinteistöyhtiöltä ja kunnostaisi talon.

Olli Soini ja Reijo Kurkela pelkäävät kiinteistöyhtiön omistajien myyvän osakkeet, kun talo on saatu talkoilla valmiiksi.

Säätiö on vakain vaihtoehto

Kolmas vaihtoehto olisi voittoa tuottamaton säätiö, jonka pääoma muodostuu Allinnan kiinteistöstä sekä keräys- ja lahjoitusvaroista. Säätiö pyörittäisi toimintaa ja korjaisi taloa samalla maltillisesti.

Olli Soini toteaa, että Kouvolassa perustettiin viime vuonna Ankkapurhan kulttuurisäätiö ylläpitämään nuorisokeskusta. Säätiö mahdollistaisi laajasti EU-tukien ja rahastojen apurahojen hakemisen talon kunnostamista varten.

Alustavasti kartoitetut hallintavaihtoehdot sekä yhteistyöehdotus Allinnan mäelle jätetään kaupunginhallitukselle, joka ottaa ehdotukseen kantaa kesäkuun toinen päivä. (HäSa)