Kanta-Häme

Aloite tulossa uusien koulujen rakentamiseksi

Joukko Turengin alakoulun oppilaiden vanhempia on todella huolestunut lastensa koulun sisäilmasta. He puuhaavat nyt kuntalaisaloitetta kokonaan uusien koulutalojen rakentamiseksi.

– Olemme todenneet, että tilanteelle on pakko tehdä jotain, sanoo yhtenä aloitteen puuhanaisena toimiva Kati Luukkanen, joka on myös Turengin koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja.

Luukkanen kertoo, että hänen kuudetta luokkaa käyvä poikansa saa jatkuvasti kuumepiikkejä selittämättömistä syistä ja kärsii päänsärystä, väsymyksestä ja nivelsäryistä.

– Hänellä oli myös viime keväänä yskä, joka jatkui monta viikkoa. Lopulta hänellä diagnosoitiin astma.

Luukkanen tietää, ettei hänen poikansa ole ainoa oppilas, joka kärsii sisäilmaongelmista. Lisäksi osa henkilökunnasta on saanut oireita, muun muassa pojan oma luokanopettaja

Luukkasella on lisäksi myös omakohtaista kokemusta oireista.

– Olen nyt työskennellyt koululla muutaman viikon ajan sijaisena, ja ääneni on käheytynyt ja huuleni tulessa, hän kuvailee.

Luukkasen mukaan jotkut oppilaat ja opettajat ovat joutuneet jopa vaihtamaan koulua oireiden takia.

Nyt täsmällistä tietoa halutaan kuitenkin lisää. Siksi Luukkanen on lähestynyt oppilaiden vanhempia Wilma-järjestelmän kautta. Hän kertoo tiedotteessaan tulevasta aloitteesta ja pyytää vanhempia ilmoittamaan lastensa mahdollisista oireista.

– Haluamme tietää, kuinka paljon oireilua esiintyy ja siitä, missä osassa koulua oireilijoiden luokat ovat.

Tällä hetkellä vanhempainyhdistyksen tiedossa ei ole, onko oireilevia oppilaita vain tietyissä osissa koulua vai koko koulurakennuksessa.

Aloite koskee myös Tervakoskea. Luukkanen huomauttaa, että Tervakosken alakoululla on vastaavia ongelmia.

– Lisäksi haluamme näin volyymia aloitteellemme.

Aloitteen puuhaihmiset aikovat kerätä paljon allekirjoituksia.

– Jos saamme allekirjoituksia määrän, joka vastaa kahta prosenttia kunnan äänioikeutetuista, valtuuston on otettava aloite käsittelyynsä puolen vuoden aikana, Luukkanen sanoo.

Uskotteko, että kunnalla on taloudelliset mahdollisuudet panostaa uusiin kouluihin?

– Kuntahan on pannut rahaa tutkimuksiin ja remontteihin, joista ei ole ollut hyötyä. Jotain radikaalia on nyt pakko tapahtua, emme voi sairastuttaa kaikkia oppilaita.

– Nyt kun olen ollut täällä sijaisena, tajuan, kuinka kipeitä nämä ihmiset täällä ovat, niin lapset kuin opettajatkin. Tilanne pitää saada rauhoittumaan.

Janakkalan sivistysjohtaja Jouni Wilpola on kuullut tekeillä olevasta aloitteesta.

– Fakta on, että meillä on iäkkäät koulurakennukset, jotka ovat elinkaarensa loppupäässä, ja aiheuttaa haasteita, Wilpola sanoo.

Hänen mukaansa oppilaita on vaihtanut koulusta toiseen sisäilman takia kuitenkin hyvin vähän. Esimerkiksi Turengin koulussa on noin 480 oppilasta, ja koulua on vaihtanut vain pari oppilasta.

Wilpola sanoo ymmärtävänsä, että aloitteentekijät ovat yhteisellä asialla.

– Uudet koulukeskukset ovat kehittelemisen arvoinen asia. Olisi iso ratkaisu rakentaa kerralla modernit ja terveet tilat. Ei sitä voi tältä pallilta pitää huonona ajatuksena, päinvastoin. HäSa

Päivän lehti

24.2.2020