Kanta-Häme

Aloittaako kirjasto uuden elämän Verkatehtaalla?

Siirretään kirjasto Verkatehtaalle, Jukka Jokinen ehdotti mielipidepalstalla itsenäisyyspäivänä (HäSa 6.6.2016, sivu B4).

Hämeenlinnan teatterin entinen hallintojohtaja Jokinen oli hautonut ajatusta jo vuosia ja käynyt asiasta käytäväkeskusteluja, ennen kuin rohkeni kirjoittaa siitä lehteen.

– Jos Vanajaveden opisto ja yksi tukijalka lähtee Verkatehtaalta, se jättää 1500 neliömetrin aukon. Se on iso kolaus kansalaisten kohtaamiselle.

Kirjasto on museon kanssa ainoita isoja kulttuurilaitoksia, jotka eivät ole Verkatehtaalla.

– Kirjasto toisi Verkatehtaalle synenergiaa. Onhan se sentään kulttuurikeskus, vähän kuin Tampereella sijaitseva museokeskus Vapriikki.

Olisi järkevää, jos kirjasto uusiutuisi, Jokinen huomauttaa.

– Tulevaisuudessa kirjasto menee yhä enemmän digitaalisempaan suuntaan. Uskon, että jatkossa tilantarve pienenee ja toimintatapa muuttuu.

Kirjasto palvelisi Verkatehtaalla kaupunkilaisia aiempaa paremmin ja vuorovaikutteisemmin.

– Mitä vanhemmat tekevät Verkatehtaalla sillä aikaa, kun lapsi on vaikka muskarissa? Käyttää esimerkiksi kirjastoa. Samoista tiloista löytyy myös ravintolaa ja elokuvateatteria sekä paljon tuki- ja oheistiloja.

Mitä käyttöä ehdottaisit kirjastorakennukselle?

– Siihen voisi rakentaa vaikka asuntoja. Lyseon lukio on siirtymässä Hattelmalantielle ja Keskuskoulu Lyseoon. Kun Keskuskoulun tontti vapautuu, korttelista saisi autottoman eli lapsiystävällisen.

Jokisen idea viehättää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautiota (kok.).

– Ehdotus on raikas ja ennakkoluuloton. Ilman muuta kannattaa selvittää, mitä ja miten paljon tulevaisuuden kirjasto vaatisi.

Moni asia vaatii vielä lisäselvitysten tekemistä.

– Vielä ei esimerkiksi tiedetä, miten käy valtionavustusten suhteen, jos Koulutuskuntayhtymä Tavastian luotsaama VOP mahdollisesti siirtyy muualle Verkatehtaalta.

Linnan Tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salmisen mukaan kirjaston väistötilaa on selvitetty alustavasti.

Kirjasto väistetään todennäköisesti useampaan toimipisteeseen 2018. Kaupungin varastot, kirjavarastot ja kirjaston asiakkaiden työskentelytilat eivät välttämättä mahdu kaikki samaan paikkaan.

Salminen ei usko, että pääkirjastosta luovuttaisiin.

– Kirjasto tarvitsee ison tekniikan peruskorjauksen, jolla rakennus pyritään säilyttämään kirjastokäytössä.

Elämänlaatulautakunnan puheenjohtaja Hanna Raita (ps.) painottaa tärkeintä olevan, että pääkirjaston toiminta jatkuu entisen kaltaisena.

– Pääasia ei ole se, missä rakennuksessa kirjasto toimii.

Kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen ei pidä Vanajaveden opiston huoneita sopivina kirjastokäyttöön.

– Kirjasto varmaan kasvattaisi merkittävästi Verkatehtaan asiakasvirtaa. Kirjasto ei kuitenkaan ole mikään kaupallisten palveluiden kylkiäispalvelu, Jurvanen sanoo.

Wetterin väistötilojen puolesta liputtava Jurvanen on sitä mieltä, että kirjasto ansaitsee oman rakennuksensa.

– On syytä harkita hyvin tarkkaan, kannattaako palveluja pilkkoa, Jurvanen muistuttaa. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic