Kanta-Häme

Aloitteiden käsittelyyn luvattiin ryhtiä

Janakkala valtuusto piti maanantaina harvinaisen lyhyen, vajaan tunnin mittaisen kokouksen. Keskustelua käytiin oikeastaan vain vanhoista valtuustoaloitteista, joiden käsittely on kesken.

– Esitän huoleni siitä, että valtuustoaloitteen käsittely kestää Janakkalassa yli vuoden. Haluaisin tietää, kuka vastaa siitä, että käsittelyt kestävät näin pitkään, Eeva-Maria Tuominen (ps.) kysyi.

Aloitteisiin vastaukset syksyllä

Talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela myönsi, että aloitteet tulisi käsitellä vuoden sisällä.

– Syyskuun valtuustoon mennessä ryhdistäydymme ja tuomme vastaukset aloitteisiin.

Myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) lupasi, että selvitykset aloitteisiin saadaan syyskuussa.

Tuominen halusi kuitenkin vielä tietää, miksi hänen oma aloitteensa perintäkulujen oikeellisuudesta ja kohtuullisuudesta ei ole edennyt. Niin ikään hän ihmetteli, miksi Tervakosken yhteiskoulun ja lukion sisäilmaongelmien selvittämistä koskeva aloite ei ole mennyt eteenpäin.

Jenni Jokela tunnusti, että perintäkulualoite on hänellä jäänyt muiden kiireiden alle, mutta hän lupasi tarttua asiaan tilinpäätösruljanssin jälkeen.

Tekninen johtaja Jukka Vahila puolestaan sanoi, että Tervakosken yhteiskoululla on kaikki muut selvitykset tehty viime vuoden puolella, mutta henkilökunnan lausunto puuttuu, vaikka sitä on pyydetty jo kolmeen kertaan.

Puurakentamista edistetään

Yksi valtuustoaloite saatiin kuitenkin maanantaina loppuun käsitellyksi. Keskustan valtuustoryhmän aloitteessa esitettiin puurakentamisen lisäämistä Janakkalassa.

Vastauksessa luvattiin, että kunta toimii aktiivisesti puurakentamisen lisäämiseksi julkisessa rakentamisessa ja pyrkii edistämään myös puukerrostalojen rakentamista.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Kautto olisi toivonut, että vastauksessa olisi luvattu sitovia määräyksiä puurakentamisesta.

– Turengin uudesta päiväkodista voisi tehdä kokopuisen, hirsirakenteisen. En tee muutosesitystä, mutta nostan asian näin esille, hän sanoi.

Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi hyväksyttiin ilman ainuttakaan puheenvuoroa.

– Siinä meni iso merkittävä asia. Tätä on käsitelty aiemmin muissa yhteyksissä, siksi valtuusto pystyi tämän nuijankopautuksella hyväksymään, valtuuston puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) selitti ennen kuin siirtyi seuraavaan pykälään.

Palkkiosääntö takaisin valmisteluun

Valtuuston piti hyväksyä myös luottamushenkilöiden uusi palkkiosääntö, mutta asia palautettiinkin valmisteluun. Palauttamista ehdotti Ari Laivola (kok.) ja kannatti Rauno Kurki (sd.). Valtuusto oli palauttamisesta yksimielinen.

Palkkiosäännön sisällöstä ei puhuttu lainkaan, eikä palauttamistakaan perusteltu millään tavalla.

Eeva-Maria Tuominen esitti kokouksen lopuksi, että valtuustolle järjestettäisiin suullinen kyselytunti uuden Ilveslinnan päiväkodin rakentamisesta.

Lisäksi jätettiin kaksi valtuustoaloitetta. Kalevi Ilmarinen (sd.) jätti demariryhmän aloitteen vähän liikkuvien ikäihmisten liikuntamahdollisuuksien ja liikunnan ohjauksen lisäämiseksi.

Jaana Kivistö (vas.) jätti ryhmänsä aloitteen, jossa ilmaistiin huoli vanhusten kotihoidon tilanteesta.

– Todellisuus on karu. Laitospaikkoja vähennetään, mutta kotihoitoon ei lisätä resursseja, Kivistö sanoi.

Ennen kokouksen alkua kaksi valtuutettua kukitettiin. Raimo Kaukonen (kesk.) sai 50-vuotisonnittelut, ja Osmo Tokeensuulle (kesk.) luovutettiin tasavallan presidentin viime itsenäisyyspäivänä myöntämä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan mitali kultaristein. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020