Kanta-Häme

Aloitusta lukuun ottamatta kaikki meni nappiin

Mielenruokaa Oy:n toimitusjohtaja Juha Harilo koputtaa upouuden toimistopöydän puuta.

– Kaikki on mennyt tarkalleen suunnitelmien mukaan sen jälkeen, kun viime heinäkuussa kuokka osui maahan.

Tällä viikolla Loimalahteen valmistuneisiin uusiin, kaikki modernit vaatimukset täyttäviin asuntoihin pääsee muuttamaan yrityksen 18 mielenterveyskuntoutujaa. He tulevat Vuorentaan entisen vanhainkodin tiloissa toimineesta Ilovuorikodista.

– Ne tilat ovat olleet kaupungilta vuokralla, mutta siellä on kärsitty sisäilmaongelmista jo pitkään. Ongelmia on yritetty helpottaa asentamalla ionisaattoreita.

– Asiakkaat kärsivät poskiontelotulehduksista ja nuhasta. Kolme henkilökuntaan kuuluvaa on sairastellut paljon ja heidän tilannettaan on käsitelty työterveyshuollon kanssa, Harilo kertoo.

Uusiin tiloihin olisi haluttu päästä jo paljon aikaisemmin, mutta valitukset viivästyttivät Villa Ilovuoren valmistumista vuodella.

”Ei ihmisiä kummempia”

Harilon mukaan valitusten takana oli tyypillisiä naapuruston ennakkoluuloja.

– Hyvä, että tällaisia paikkoja on, kunhan ei meidän naapurustossa, yrittäjä kuvailee asennetta.

Valitus kaatui hallinto-oikeudessa niin sanotusti pystyyn, eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt enää jatkovalituslupaa. Rakentamisen aikana naapureilta ei ole tullut enää yritykselle negatiivista palautetta.

– Kunhan päästään tässä vauhtiin, niin kesällä on tarkoitus pitää naapureille avoimet ovet, Harilo lupaa.

– Uskon, että viimeistään silloin naapurit huomaavat, etteivät meidän asukkaamme ole ihmisiä kummempia.

Tarkkaa suunnittelua

Villa Ilovuori laajentaa Mielenruokaa Oy:n toimintaa sekä tilojen että henkilöstön osalta. Vuorentaakse verrattuna asuntoja tulee seitsemän lisää. Uutta keskuskeittiötä varten on palkattu kokki.

– Yhteensä palkkaamme kolmisen henkeä lisää. Ohjaajamitoituksemme on 0,5, mikä tarkoittaa täydellä kapasiteetilla 14–15 työntekijää kaikkiaan, Harilo laskee.

Tilat on suunniteltu muuntojoustaviksi, esteettömiksi ja joka huoneessa on oma wc ja suihku.

– Asunnot sopivat hyvin myös vanhusten palveluasumiseen. Tietysti myös sprinklaus on viimeisintä huutoa ja rakennus on videovalvonnassa, toimitusjohtaja esittelee.

T-muotoon suunnitellun rakennuksen urakassa on otettu huomioon tarkasti viranomaismääräykset.

– Kokonaispinta-ala on neliön alle 1200, koska sen yli olisi tarvinnut rakentaa 50 000 euron arvoinen väestönsuoja, Harilo hymähtää.

Vähimmäiskriteerinä palveluasumisessa nykyään on 20 neliön asuntokoko ja siihen päälle 20 neliötä vapaata tilaa per asukas.

– Nämäkin kriteerit täyttyvät. Täällä on myös mahdollisuus ottaa huomioon esimerkiksi pariskunnat, sillä kahdesta huoneesta saadaan väliovella kaksio.

Uusia asukkaita

Kokonaan uusia asukkaita yritykselle on Vuorentakaa siirtyvien lisäksi tulossa kesään mennessä muutamia.

– Viitisen paikkaa jää sitten vielä reserviä. Uskon, että ne pikkuhiljaa täyttyvät, Harilo luottaa uusien tilojen vetovoimaan.

Tehostetussa palveluasumisessa asukkaat vastaavat omasta vuokrastaan ja hoivan kustantavat kunnat. Villa Ilovuoressa henkilökunta on paikalla läpi vuorokauden.

– Mutta asukkaat saavat mennä ja tulla oman mielensä mukaan. Tämä on heidän kotinsa, Harilo muistuttaa. (HäSa)

Mainos