Kanta-Häme

Alttaripöytä siirtyy irti seinästä,penkkien välejä suurennetaan

Tervakosken kirkon sisäremonttia on suunniteltu kauan ja hartaasti, ja välillä remonttiaikeet siirtyivät sivuun vuosiksi. Mutta ensi kesänä Pikkukirkon peruskorjaus on vihdoin edessä.

– Remontti tehdään vanhaa säilyttäen ja kunnioittaen. Aiempia, 1990-luvun lopulta olevia suunnitelmia on karsittu, sanoo Janakkalan seurakunnan talouspäällikkö Arja Virtanen.

Pappi katsoo seurakuntaan päin

Suurin muutos tulee alttariosaan. Alttaripöytä irrotetaan seinästä niin, että pappi voi toimittaa palvelusta alttarin ja pöydän välissä kasvot seurakuntaan päin. Kiinteistöjenhoitaja Kari Sivonen sanoo, että pöytää siirretään noin 80 senttimetriä.

Tämä johtaa siihen, että koko alttariosa siirtyy ulommaksi. Se vaatii siten nykyistä enemmän tilaa, jota saadaan poistamalla etummainen penkkirivi.

Alttarikaide ja -penkki uusitaan myös, mutta vanhan mallin mukaisesti. Samalla niitä korotetaan, sillä erityisesti vanhojen ihmisten on aika vaikea polvistua nykyiselle matalalle penkille.

Lisäksi kaiteen ja penkin keskiosa tehdään sellaiseksi, että se voidaan tarvittaessa siirtää pois. Näin saadaan tilaa katafalkille eli ruumisarkkukorokkeelle.

– Näin arkku saadaan lähemmäksi alttaria. Nykyään arkku joudutaan sijoittamaan osin penkkien väliin, kun edessä ei ole tarpeeksi tilaa, Sivonen sanoo.

Siunaustilaisuuksia järjestetään Tervakoskella tosin vain kerran tai kaksi vuodessa. Yleensä myös tervakoskelaisten siunaustilaisuudet järjestetään pääkirkossa Tarinmaalla.

Penkkiin pääsyä helpotetaan

Nykyiset kirkonpenkit sijaitsevat lähellä toisiaan, ja jotkut penkkien välit ovat niin kapeita, että penkkiin pääseminen voi olla hankalaa. Siksi välejä aiotaan harventaa. Senkin takia poistetaan yksi penkkirivi kokonaan.

Urkuparven kaide on nykyään niin matala, että sitä pidetään turvallisuusriskinä. Siksi kaiteen päälle tulee teräsputkikaide. Siitä on tarkoitus tehdä mahdollisimman huomaamaton.

Arja Virtanen korostaa, että kirkosta ei ole tarkoitus tehdä modernia. Vanha muotokieli ja väritys säilyvät. Osittain värityksessä palataan menneisyyteen: kirkon lattia muuttuu nykyistä tummemman ruskeaksi. Alkuperäinen väri löytyi maalikerroksia raaputtamalla.

Lisäksi remontissa korjataan ovia sekä puhdistetaan seinät ja katto.

Seurakuntakeskus valoisammaksi

Remontti koskee myös kirkon yhteydessä olevaa punatiilistä seurakuntakeskusta, joka on rakennettu 1970-luvun puolivälissä.

– Pääasia on, että seurakuntakeskus muuttuu valoisammaksi. Valaistusta uudistetaan ja seiniä vaalennetaan, Arja Virtanen kertoo.

Lisäksi uusitaan ikkunoita. Papin ja diakoniatyöntekijöiden käyttämään päivystystilaan tehdään hätäpoistumistie.

Remontin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Keijo Kalteva. Korjaustyöt alkavat kesäkuun alussa ja kestävät noin kaksi kuukautta. Urakkakilpailun voitti hattulalainen Karjalan Maalaamo, joka teki myös viimekesäisen ulkoremontin.

– Sisäremontin kustannusarvio on 200 000 euroa. Remonttiin käytetään testamenttilahjoitusvaroja, Arja Virtanen kertoo.

Kirkko pidetään kiinni kesäkuun alusta elokuun 8. päivään asti. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic