Kanta-Häme Hämeenlinna

Alueellistamiselle uusi merkitys – Valtion toimintoja hajautetaan etätyön ja sähköisten palvelujen voimalla

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.): "Valtion toimintoja ja työtehtäviä voidaan sijoittaa ja organisoida uudella tavalla paikkariippumattomuutta ja monipaikkaisuutta hyödyntäen."
Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kävi keskiviikkona Hämeenlinnassa kertomassa ja kuuntelemassa alueellistamisen uusista tuulista. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kävi keskiviikkona Hämeenlinnassa kertomassa ja kuuntelemassa alueellistamisen uusista tuulista. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

– Alueellistaminen ei enää tarkoita valtion yksittäisten virastojen siirtämistä vaan enemmänkin sitä, miten työnteon tapojen ja palvelujen muutokset voivat hyödyttää alueita, tiivistää kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) alueellistamisen ja aluepolitiikan uudet tuulet.

– Valtion toimintoja ja työtehtäviä voidaan sijoittaa ja organisoida uudella tavalla paikkariippumattomuutta ja monipaikkaisuutta hyödyntäen.

Se merkitsee muun muassa etätyöskentelyn ja monella paikkakunnalla työskentelyn merkittävää lisääntymistä sekä palvelujen sähköistymisen laajenemista.

Murros linkittyy koko julkisen sektorin säästö- ja tehostamistarpeisiin.

– Alueilta on löydyttävä jatkossakin myös fyysisesti valtionhallinnon palveluja. Sen takia ollaankin rakentamassa yhä enemmän yhteispalvelupisteitä, joissa voi olla samoissa tiloissa monenlaisia – myös kunnan – palveluja, Paatero toteaa.

Kuntaministeri kiertää parhaillaan eri puolilla Suomea kertomassa hallituksen suunnittelemasta alueellistamisen uudistamisesta. Toinen aluekierroksen neljästä tilaisuudesta järjestettiin keskiviikkona Hämeenlinnan Scandic Aulangossa.

Avauspuheessaan Paatero korosti, että ”uuden alueellistamisen” lainsäädäntöä on valmisteltava tiiviissä vuorovaikutuksessa alueiden kanssa. Valtiovarainministeriön (VM) johdolla laadittava alueellistamisstrategia valmistuu maaliskuun loppuun mennessä.

Julkisen sektorin yhteistyötä lisättävä

Paneelikeskustelussa puitiin erityisesti julkisen sektorin eri toimijoiden yhteispeliä ja sen takkuamista.

VM:n alivaltiosihteeri Päivi Nerg näki, että turhien siilojen purkaminen onnistuu vain, jos siihen sitoudutaan joka portaalla ja joka organisaatiossa.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo patisteli valtion ja kuntien palveluja samoihin tiloihin ja ihmetteli, miksi asiassa on edetty niin verkkaisesti.

– Erilaisten kokeilujen kautta uudistuksia saataisiin liikkeelle nopeasti.

Tietojärjestelmien kehittämisessä valtion pitäisi Isosuon mielestä ohjata kunnat yhtenäiseen ruotuun.

Panelistit vasemmalta: Petteri Taponen, Ilkka Koskimäki, Päivi Nerg, Juha Isosuo ja Tommi Muilu.

Yksikönjohtaja Petteri Taponen Kelasta toivoi, että tilayhteistyön syventäminen olisi vasta minimi, jonka pohjalta lähdettäisiin yhdessä sujuvoittamaan palveluja.

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki mainitsi, että esimerkiksi Hämeen huumetorjuntaohjelma tehtiin yhteistyössä poliisilaitoksen ja kaikkien mahdollisten viranomaisten ja sidosryhmien kesken.

VM:n Nerg kehaisi, että turvasektorilla on paljonkin hyviä esimerkkejä onnistuneista yhteistyörakenteista, joista koko valtionhallinnon pitäisi ottaa oppia.

Valtion budjettitalouden piirissä olevan henkilöstön vähentyminen esimerkiksi toimintojen ulkoistamisen seurauksena on johtanut siihen, että noin 40 prosenttia valtion työntekijöistä työskentelee turvasektorilla.

Ylijohtaja Tommi Muilu Hämeen ely-keskuksesta totesi, ettei vääjäämätöntä teknologis-kulttuurista muutosta kannata edes yrittää vastustaa.

– Ihmiset muuttavat ja haluavat työskennellä tietyllä tavalla ja käyttää vapaa-aikaansa eri tavalla kuin ennen. On tunnustettava ja tunnistettava tosiasiat ja lähdettävä rakentamaan niiden pohjalta tulevaisuuden Suomea.

”Seudun tilanne kohtuullisen hyvä”

Keskustelu pyöri hetkittäin myös niin sanotussa perinteisessä aluepolitiikassa.

– Hämeenlinna on vanha hallintokaupunki, jossa on ollut paljon valtionhallinnon työpaikkoja. Työpaikat ovat meille totta kai edunvalvontakysymys, apulaiskaupunginjohtaja Isosuo sanoi.

Tässä suhteessa ja etenkin turvallisuussektorin osalta seudun tilanne on hänen mukaansa ”kohtuullisen hyvä”.

– Täällä on yksi Suomen suurimmista varuskunnista, vaikka se onkin vielä itsenäisen Hattulan puolella.

Isosuo nosti esiin myös pendelöinnin ja pääradan tärkeyden Hämeenlinnalle. HÄSA

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic