Kanta-Häme

Aluerehtorimalli vakinaistetaan

Janakkalassa on vuoden ajan kokeiltu aluerehtorimallia, joka koskee kahta isoa ja kahta pikkukoulua.

Tervakosken koulun rehtori on kuluvan lukuvuoden ajan johtanut myös Vähikkälän koulua, ja Turengin koulun rehtori Heinäjoen koulua. Vähikkälä ja Heinäjoki ovat kaksiopettajaisia kouluja.

Pikkukouluissa toinen opettaja on toiminut koulunsa apulaisjohtajina.

Ison koulun rehtori on keskittynyt sekä ison että pienen koulun pedagogiseen, henkilöstön ja talouden johtamiseen sekä opetuksen kehittämiseen. Pikkukoulun oma apulaisjohtaja on puolestaan vastannut koulun arjen pyörittämisestä.

Kokeilua varten perustettu arviointiryhmä on todennut, että aluerehtorimalli on tuonut etuja sekä kyläkouluille että taajamien isoille kouluille. Siksi kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti tiistaina, että uusi johtamismalli vakinaistetaan Vähikkälässä ja Heinäjoella.

Sivistystoimenjohtaja Jouni Wilpola korostaa, että uudistus ei muuta Vähikkälän eikä Heinäjoen asemaa itsenäisinä kouluina.

– Tämä ei ole askel koulujen yhdistämiseen isomman koulun kanssa.

Wilpola sanoo myös, että aluerehtorimallia voitaisiin laajentaa myös kahteen muuhun kaksiopettajaiseen kouluun eli Viralaan ja Tanttalaan.

– Asiaa pohditaan ja tutkitaan ensi lukuvuoden aikana. Jos asia menee eteenpäin, siitä päätetään ensi keväänä.

Lautakunta ei ollut tiistaina yksimielinen aluerehtorimallista, vaan se äänesti kaksi kertaa. Eeva-Maria Tuominen (ps.) esitti, ettei aluerehtorimallia vakinaistettaisi. Jyrki Nummenpään (kesk.) esitys oli, että kokeilua jatkettaisiin vielä vuodella.

Äänestyksessä Nummenpään esitys voitti äänin 7-2.

Seuraavassa äänestyksessä sivistystoimenjohtajan esitys mallin vakinaistamisesta voitti Nummenpään esityksen äänin 5-4. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic