Kanta-Häme

Aluksi ajokortti voi viipyä matkalla

Ajokorttien ja muiden tieliikenteen henkilölupa-asioiden siirtyminen vuodenvaihteessa poliisilta Trafille voi aluksi hieman pidentää ajokortin saapumista kotiin.

Trafin toimialajohtaja Hanna Hakanen kertoo, että alkuun voi mennä pari, kolmekin viikkoa tutkinnon suorittamisesta, ennen kuin posti kiikuttaa kortin perille.

– Kuten uudistuksissa aina, alku voi olla hieman hitaampaa ennen kuin kokemus karttuu, toimintavarmuus lisääntyy ja toiminta nopeutuu, Hakanen sanoo.

Toisaalta ajokortti on jatkossa lopullinen eli uudistuksen myötä luovutaan kokonaan lyhytaikaisesta, vain kaksi vuotta voimassa olevasta ns. ykkösvaiheen ajokortista.

Ajokortti on jatkossa voimassa alusta alkaen 15 vuotta, jonka jälkeen se tulee uusia.

– Tällä helpotamme byrokratiaa. Toki jokaisen pitää edelleenkin huolehtia syventävän ja harjoitteluvaiheen suorittamisesta. Siihen ei ole siis tulossa mitään muutosta, Hakanen sanoo.

TIETO UUDISTUKSESTA ei ole saavuttanut vielä kaikkia ensi vuoden puolella ajokorttia tavoittelevia. Etenkin opetusluvalla harjoittelevat saattavat alkuvuodestakin hakeutua lupa-asioissa poliisin pakeille, vaikka oikea osoite on jatkossa muualla.

Hattulalainen Eveliina Uusitalo opettelee parhaillaan ajamista äitinsä Katja Uusitalon opastuksella.

– Suoraan sanottuna en tiennyt, että ajokorttia haetaankin ensi vuonna muualta. Poliisilta minä olisin varmaan mennyt sitä kysymään, ihan niin kuin opetuslupaakin, Katja Uusitalo kertoo.

Trafi on ulkoistanut asiaan liittyvän asiakaspalvelun yksityiselle A-katsastuksen yhteydessä toimivalle Ajovarmalle, jonka Hämeenlinnan palvelupisteestä Uusitalot tulevat ensi keväänä ajokorttia hakemaan.

Tytär on tyytyväinen saadessaan heti 15 vuotta voimassa olevan kortin.

– Olin siitä vähän kuullutkin, mutta en tiennyt varmaksi, koskeeko se jo minua. Kivalta kuulostaa, ettei tarvitse mennä sen takia poliisiasemalle. Ja säästyyhän siinä toisen kortin hintakin, Eveliina Uusitalo pohtii.

UUDISTUS TARKOITTAA valtiolle merkittäviä säästöjä. Kaikkiaan vuosittain käsitellään reilut 350 000 lupaa.

Poliisissa liikennelupaprosesseihin on kulunut noin 120 henkilötyövuotta. Trafiin on palkattu muutoksen vuoksi 10 henkilötyövuotta nykyisten lisäksi.

– Virkamiestemme lisäksi työtä hoitavat Ajovarman asiakaspalvelijat. Katsastusalalla työn määrä on ollut vähenemässä sähköisen rekisteripalvelun myötä, joten tämä nyt ainakin yhden toimijan osalta tasoittaa sitä, Hakanen toteaa.

Tulevaisuudessa myös ajokorttia voi hakea sähköisesti. Ensimmäisenä mahdollisuus tarjoutuu uutta korttia esimerkiksi nimenvaihdoksen tai kortin katoamisen vuoksi hakeville.

– Samalla hinta putoaa. Kun kortti tänä päivänä maksaa reilut 40 euroa, jatkossa sen saa netin kautta 20 eurolla.

Sähköinen hakumahdollisuus tulee kaksoiskappaletilauksille helmikuussa ja muille ensi vuoden jälkeen.

– Asiointi helpottuu entisestään, Hakanen sanoo.