Kanta-Häme

Alumiinin käyttö rakentamisessa lisääntyy vauhdilla

Kun Onninen myytiin Keskolle viime vuonna, kaupan ulkopuolelle jäi teräsliiketoiminta. Tämän liiketoiminnan ympärille perustettiin Feon oy. Feon on Suomen suurin kotimaisessa omistuksessa oleva terästukkuri.

Uudelleen järjestelyissä Feon siirsi aiemman alumiinien keskusvaraston Hyvinkäältä Forssaan Salkokadun varrella sijaitsevaan teollisuushalliin viime vuoden huhtikuun alussa.

Feonin teräspalvelukeskus sijaitsee Hattulassa, jossa varastoidaan myös Jansenin teräksiset rakennusjärjestelmät. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Vallilassa Helsingissä sekä myyntitoimistot Turussa, Lahdessa, Tampereella, Seinäjoella, Jyväskylässä sekä Oulussa.

Yrityksen liikevaihto on noin 75 miljoonaa euroa. Feon oy työllistää kaikkiaan 110 henkilöä, joista kolme työskentelee Forssassa.

– Siirto Forssaan on ollut onnistunut. Samalla pääsimme Salko Paintingin kanssa samaan pihapiiriin. Voimme toimittaa meiltä tilatut alumiiniprofiilit maalattavaksi suoraan naapuriin, jolloin yksi kuljetus jää kuljetusketjusta pois. Tämä on nopeuttanut toimituksia asiakkaille. Jousto on lisääntynyt, sanoo Feonin metallirakentamisen liiketoimintapäällikkö Mika Kortelainen.

Samalla asiakkaalle lähetettävä tilaus voidaan toimittaa maalattujen osien lisäksi yhtenä toimituksena, kun mukaan saadaan samaan toimitukseen tarvittavat tiivisteet, ruuvit ja kulmapalat. Tämä helpottaa projektien hallintaa metallirakentajien tuotannossa.

Kortelaisen asemapaikka on Helsingissä. Hänen tehtäviinsä kuuluu alumiini- ja teräsjärjestelmien lisäksi ruostumattomien kaide- ja lasitushelojen myynti.

Tuotantoketjun parempi hallinta auttaa vastaaman entistä paremmin yhä kiristyviin rakentajien aikatauluihin.

Alumiinin käyttö rakentamisessa on voimakkaassa kasvussa. Alumiinin käyttö on yleistynyt voimakkaasti lisääntyvien ikkunapintojen takia. Feonin edustamalla saksalaisella Schüco -alumiinijärjestelmillä on laaja kirjo ikkuna-, ovi- ja julkisivuratkaisuja. Sen lisäksi valikoimasta löytyvät niin valokattojärjestelmät kuin liuku- ja taitto-ovet.

Feon myy asiakkaille myös alumiinien työstämisessä tarvittavia koneita. Lisäksi asiakkaat voivat hankkia käyttöönsä Schücon suunnittelujärjestelmän, jonka avulla asiakas voi itse suunnitella itse tilauksensa, joka välittyy digitaalisesti myös Feonin käyttöön. Suunnittelujärjestelmästä saadaan ulos niin materiaaliluettelot, tilauslistat kuin hinnastot.

– Digitaalisuus antaa mahdollisuudet läheiseen kumppanuuteen asiakkaan kanssa. Meidän pitää voida asiantuntijana tarjota asiakkaalle toimivia ja kilpailukykyisiä ratkaisuja. Näin asiakas voi keskittyä omaan osaamiseensa ja sen kehittämiseen. Alalla on käynnissä melkoinen kilpajuoksu, Kortelainen sanoo.

Alumiinijärjestelmien ympärillä tehtävän kehitystyön lisäksi Feon on panostamassa myös vakioalumiinien myynnin kasvattamiseen. Valikoimassa ovat niin alumiiniputket, kulmapalat, profiilit ja levyt.

Feonin toimittamia Schücon alumiinijärjestelmiä asennetaan parhaillaan Helsingin Kalasatamaan Red kauppakeskukseen ja Helsinki-Vantaan lentokentän laajennukseen.

Lisäksi alumiinijärjestelmä on käytössä Länsisataman terminaalin rakentamisessa. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic