Kanta-Häme

Alussa oli härkä

Valokeilassa seisoo härkä, joka tuijottaa katselijaa stoalaisesti sinisten sarviensa alta. Sen kyljet avautuvat paljastaen kaupungin, joka on ja ei ole Jerusalem.

Kuvataiteilija Kimmo Ylösen Kaikkihärkä on ensimmäistä kertaa jaloillaan.

– Maanantaina varmistuin siitä, että se mahtuu ulos työhuoneeni ovesta. Tiistaina puolestaan siitä, että saan veistoksen ylös rappusia, koska työhuoneeni on kellarissa. Oli huojentavaa tulla tänne tänään, ja nähdä, että se on pysynyt yön yli pystyssä, Ylönen nauraa.

Kaikkihärkä kuvaa nimensä mukaisesti kaikkea. Se on puusta valmistettu veistos, jonka sisälle on sijoitettu pahvinen pienoismalli.

Alun perin idea veistoksesta syntyi Ylösen mielessä hänen matkatessaan linja-autossa.

– En tiedä, mistä idea tuli, mutta linja-autossa on hyvin aikaa ja tilaa mietiskellä asioita. Piirustin siinä sitten parissa minuutissa luonnoksen veistoksesta mittasuhteineen.

Ylönen kertoo teoksiensa usein käsitelleen kaiken selittämistä. Hän on tehnyt puuveistoksia planeetoista ja suuria tauluja, joihin on maalannut ”kaikkea”. Kaikkihärkä ei kuitenkaan pyri selittämään kaikkea, vaan ennemminkin ihmettelemään, miten ihmiselämän aikana voisi mitenkään muodostaa kokonaiskuvan maailmasta.

– Vaikka tietäisin kaiken siitä maailmasta, jossa elän, en tiedä mitään siitä maailmasta, missä esimerkiksi kiinalaiset elävät.

Kaikkihärän kaupunki on Jerusalem. Kyse ei kuitenkaan ole Jerusalemin näköiskuvasta, vaan ennemminkin Jerusalem sellaisena kuin se on aikoinaan kuviteltu.

Monet pienoismallin rakennuksista on tehty esimerkiksi 1400-luvun lopulla julkaistun Hartmann Schedelin Maailmankronikan piirrosten mukaan. Vaikka Jerusalem oli pyhä kaupunki ja aikoinaan karttojen keskipiste, harva oli käynyt siellä. Kuvat kaupungista perustuivat matkailijoiden kuvauksiin.

Pienoismallissa on myös palasia Ylösen omasta elämästä. Teokseen on upotettu tapetteja ja pinkopahvia Ylösen mummolasta. Yksi rakennuksista on Makedonian residenssitalo, jossa Ylönen työskenteli viime vuonna. Mukana on myös suomalaisia maaseuturakennuksia.

– Kävelin vuonna 2013 Paraisilta Rovaniemelle ja rakensin matkastani pitkän pienoismallin. Kaikkihärän suomalaiset maatalot kuvaavat sitä matkaa ja tyhjenevää maaseutua.

Ylönen asuu ja työskentelee Norrskatan saarella Paraisilla. Sinne matkaa myös Kaikkihärkä, kun sen aika Hämeenlinnassa päättyy. Härän seuraava esiintyminen on vuoden lopulla Espoossa, mutta sitä ennen sillä on kuuden kuukauden täydentymisjakso.

– Seuraavaksi tarkoitukseni on täydentää sitä pyhimyskrääsällä.

Härästä voi jo nyt löytää tykistön suojelupyhimys Barbaran tykin, Pietarin avaimen ja nuolen, jolla ammuttiin Pyhä Sebastianusta.

Lisäksi härän rakenteisiin on kätketty salalokeroita, jotka sisältävät muun muassa kirjeitä ja hiuksia. Ne tosin pysyvät katsojilta piilossa.

– Ehkä joskus tuhannen vuoden päästä joku epätoivoinen konservaattori kuvaa veistoksen röntgenillä ja löytää lokerot, Ylönen nauraa. HÄSA

Kimmo Ylösen Kaikkihärkä esillä Galleria Koneessa 25.4. asti.

Päivän lehti

28.5.2020