Kanta-Häme

ALV yhä hallituksen korttipakassa

Hallituksessa käydään edelleen keskusteluja arvonlisäveron (ALV) korottamisesta.

– Arvonlisäveron korottaminen on yksi vaihtoehto, jota myös tutkailemme ja pohdimme, kuten muitakin vaihtoehtoja, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi Lännen Medialle keskiviikkona.

Stubb korostaa, että ensisijaisesti hallitus vie nyt eteenpäin kilpailukykylainsäädäntöään. Tällöin lähtökohtana on, ettei yleistä arvonlisäveroa tarvitsisi nostaa.

Keskustalähteistä vahvistetaan niin ikään, että hallituksessa on edelleen keskusteltu ALV:n korottamisesta keinona vahvistaa valtiontaloutta. Monet keskustalaiset vierastavat silti ajatusta, koska heidän mielestään ALV:n korottaminen heikentäisi pienituloisten asemaa. ALV-ratkaisua pidetään ongelmallisena siitäkin syystä, että hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi, ettei kokonaisveroaste saisi nousta. Keskustasta huomautetaan kuitenkin, että ALV:n korottamista ei voida sulkea vaihtoehtojen joukosta pois, koska julkinen talous saattaa ajautua ennakoitua pahempiin vaikeuksiin. Pahentuva työttömyys lisää julkisia menoja, samoin pakolaiskriisi.

KULUTTAJAHINTOJA maltillisesti ylöspäin hilaavaa ALV-korotusta pidetään Lännen Median tietojen mukaan hallituksessa varavaihtoehtona, jos kilpailukykylainsäädäntö karahtaa esimerkiksi perustuslaillisiin ongelmiin.

Arvonlisävero nousi keskiviikkona esille Snellman-säätiön Talviseminaarissa, jossa valtiovarainministeri Stubb kysyttäessä pohti ALV-kortin käyttöä.

– Katsoimme aikaisemmassa vaiheessa fiskaalista devalvaatiota ja erityisesti ALV-kantojen muokkaamista suuntaan tai toiseen. Nyt etenemiskaavamme on selkeä: ensimmäisen viiden prosentin kohdalla etenemme kilpailukykypaketin kanssa. Jos matkan varrella työmarkkinajärjestöt pystyvät todennettavasti kertomaan meille, millä tavalla viisi prosenttia tehtäisiin toisin, olemme edelleen heitä valmiita kuulemaan, Stubb kertoi.

Hallitus haluaa parantaa suomalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä noin 15 prosenttiyksiköllä Saksaan ja Ruotsiin verrattuna. Toista viiden prosentin parannusta hallitus odottaa maltillisesta palkkapolitiikasta ja kolmatta tuottavuuden kasvusta eli muun muassa paikallisen sopimisen vaikutuksista.

Stubbin mainitsema fiskaalinen devalvaatio olisi vaihtoehtoinen toimintamalli, jossa työnantajien sivukuluja alentamalla parannettaisiin hintakilpailukykyä. Työnantajien maksujen alentaminen rahoitettaisiin pääosin arvonlisäverotuksen kiristyksellä.

PERUSSUOMALAISISSA ALV:N korottamista pidetään myös vaihtoehtona. Puolue nosti asian esille eduskunnassa ryhmäpuheenvuorossaan maanantaina.

– Voitaisiinko työn sivukuluista ja alvista tehdä jonkinlainen kiikku, jolla voitaisiin taloutta ohjata? Näin huonoina aikoina tehtäisiin siis fiskaalinen devalvaatio ja nostettaisiin alvia.

– Hyvinä aikoina alvia taas puolestaan laskettaisiin ja sivukuluja kasvatettaisiin.

– Olen toki miettinyt asiaa vain hyvin alustavalla tasolla, totesi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Ville Vähämäki.