Kanta-Häme

Armo lankesi Alvettulan koulun ja päiväkodin ylle – Viimeinen sana on kuitenkin valtuustolla

Melkein kuusi tuntia keskiviikkoiltana istunut Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunta kannatti yksimielisesti pienen maalaiskoulun ja -päiväkodin säilyttämistä. Myös avustuksia palautettiin budjettiin, muun muassa teatterille.
Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunta haluaa säilyttää Alvettulan koulun. Arkistokuva vuodelta 2001: Markku Tanni

Hauholaisen Alvettulan koulun tuki ry:n tiistai-iltainen vetoaminen Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakuntaan (sihy) ei kaikunut kuuroille korville: lautakunta päätti omalta osaltaan poistaa Alvettulan päiväkodin ja koulun lakkauttamisen ensi vuoden budjetista.

Viranhaltijoiden esitys oli, että päiväkoti ja koulu lakkautettaisiin ensi vuoden elokuussa.

Lautakunnan mielestä lapsimäärät ovat muuttuneet Alvettulassa positiiviseen suuntaan, eikä pitkälle menevää ennustetta määristä voi tehdä tuleville vuosille. ”Maaseudulla asuminen ja maaseudulle muuttaminen kiinnostaa lapsiperheitä”, lautakunta kirjasi päätökseensä.

Päiväkodin lakkauttaminen oli esityslistan kahdessa pykäläasiassa: selvityksessä koko Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palveluverkosta ja sihy-toimialan budjettiesityksessä.

Palveluverkkoselvityksen lautakunta päätti osaltaan hyväksyä muilta osin. Se päätti kuitenkin selvittää ”yksityisen hoidon tuen kuntalisän ja rahoituksen mallin, jolla monilapsiset perheet voisivat palkata tarveharkinnan kautta kotiin hoitajan”.

Päiväkodin lakkautus kahdessa pykälässä

Ensiksi lautakunta oli yksimielinen siitä, että Alvettulan päiväkoti ei kuulu lakkautettavien listalle palveluverkkoselvityksessä.

Lakkautettaviksi esitetään Ahveniston, Vuorentaan ja Kaurialan päiväkoteja sekä Kaivokadun päiväkodin kahta yksikköä. Idänpään päiväkoti voidaan lakkauttaa, jos vuorohoidon Kutalaan siirtymisen jälkeen niin sanottuja rakenteellisia hoitopaikkoja on yhä liikaa.

Toiseksi, ensi vuoden talousarviota käsitellessään, lautakunta joutui äänestämään myös päiväkotiasiassa. Tässäkin tosin oli ensin vastakkain kaksi muutosesitystä, jotka molemmat kannattivat Alvettulan päiväkodin ja koulun säilyttämistä.

Kalle Virtasen (kok.) tekemä esitys hävisi äänin 5–6 Irma Taavelan (vas.) esitykselle. Taavelan muutosesitys sisälsi koulun ja päiväkodin jatkamisen lisäksi muita säästöjen perumisia.

Avustuksiin palautettiin kymmeniä tuhansia euroja

Lopullisessa äänestyksessä Taavelan esitys voitti sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukon pohjaesityksen äänin 9–2.

Myös pohjaesityksen puolesta äänestäneet Antti Ahonen (kok.) ja Jukka Sorvari (kesk.) siis olivat alun perin Alvettulan koulun ja päiväkodin säilyttämisen kannalla, vaikka eivät voineetkaan kannattaa Taavelan esityksen kaikkia kohtia.

Molemmissa muutosesityksissä lähdettiin siitä, että lautakunta pitää kiinni kuitenkin vaadittujen säästöjen kokonaissummasta.

Leikkauslistalta poistettiin Hämeen Sanomien tietojen mukaan myös Hämeenlinnan kaupunginteatterin avustuksen pienentäminen sadallatuhannella eurolla, Sibelius-opiston avustuksen pienentäminen 30 000 eurolla, Aimo-koulun ja ARXin toiminnan supistaminen 20 000 eurolla ja nuorisotoimen ostopalvelujen leikkaus 10 000 eurolla.

Kaupungin ennen puolta yötä tulleen päätöstiedotteen mukaan päätös talousarviota koskevista päätöksistä on luettavissa lautakunnan pöytäkirjasta ensi maanantaina.

Budjettitekstiin hyväksyttiin myös puheenjohtaja Ahosen esittämä muutos, että nyt karsittavien listalle jäänyttä Sibelius-fantasiaa pyritään ensi vuoden säästötauon jälkeen jatkamaan tulevaisuudessa jossain muodossa.

Koulusta esitettiin selvitystä

Alvettulan koulun lakkauttamisesta oli määrä aloittaa selvitys, johon sisältyy muun muassa lapsivaikutusten arviointi ja alueen asukkaiden kuuleminen.

Päätökset koulujen lakkauttamisesta tekee kaupunginvaltuusto. Jos Alvettulan koulu lakkautetaan, opetus siirtyy Hauhon yhtenäiskoululle.

Niin päiväkotiselvitys kuin sihy-toimialan talousarviokin menevät seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Alvettulalaiset ovat tottuneet taistelemaan alakoulunsa puolesta. Vuonna 2011 he vastustivat kaupungin suunnitelmia siirtää koulun ylimpiä luokkia kirkonkylälle.

”Lupaavalta näyttävä tulevaisuus”

Nyt tukiyhdistys oli vedonnut päättäjiin, ettei ”lupaavalta näyttävää tulevaisuutta tuhottaisi lyhytnäköisillä päätöksillä”.

– Me paikalliset emme voi mitenkään hyväksyä esityksiä emmekä usko, että kaupungin talous on näillä päätöksillä pelastettavissa, kannanotossa sanottiin.

Viranhaltijoiden laskelmien mukaan Alvettulan päiväkodin lakkauttaminen ensi elokuun alusta alkaen säästäisi ensi vuonna 23 200 euroa ja sen jälkeen vuositasolla 56 000 euroa.

Koulun lakkautus puolestaan säästäisi yhden henkilötyövuoden lisäksi ensi vuonna 46 000 euroa ja sitten vuositasolla 110 000 euroa.

Tukiyhdistys on myös kyseenalaistanut arviot Hauhon lapsimäärän pienenemisestä, joka oli viranhaltijoiden toinen perustelu koulun lakkautusesitykselle kaupungin heikon taloustilanteen ohella. HäSa

Lue myös: Alvettulan koulun tukiyhdistyksen pj: ”Pientä pitäjää ei voi pitää jatkuvasti löysässä hirressä” (17.9.2020)

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic