Kanta-Häme

Alvettulan uuden sillan korjaus alkaa, mutta vanhan sillan kohtalo on yhä avoinna

Vanhan sillan korjaus ei sen sijaan ole saanut vieläkään rahoitusta.
Alvettulan silta Hauholla peruskorjataan. Töiden pitäisi valmistua tämän vuoden lokakuussa. Kuva: Pekka Rautiainen
Alvettulan silta Hauholla peruskorjataan. Töiden pitäisi valmistua tämän vuoden lokakuussa. Kuva: Pekka Rautiainen

Ely-keskus korjaa Alvettulan uuden sillan Hauholla.

Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen Terhi Siltanen kertoo, että rakentamisen pitäisi alkaa ensi viikon alussa. Rakennustyöt aloitetaan liikennejärjestelyjen tekemisellä.

– Tarkka päivä ei ole tiedossa, mutta uskoisin, että viimeistään tiistaina päästään aloittamaan, hän kertoo.

Alvettulantiellä sijaitsevalle sillalle tehdään täydellinen peruskorjaus. Siltaan tehdään uudet rakenteet ja kaiteet uusitaan.

Siltasen mukaan urakoitsija MPV-Infrarakenne oy hoitaa Turengin ja Heinun alikulkujen sekä Virtain sillan korjaustöitä ja aloittaa Alvettulan sillan korjaustyöt niiden valmistuttua.

 

Sillasta korjataan yksi puoli kerrallaan, jolloin toinen kaista on ajokäytössä. Liikennettä ohjataan liikennevaloin. Nopeusrajoitus työn aikana on 30 kilometriä tunnissa.

Toispuoleinen liikenne sillalla sallitaan, koska lähellä ei ole kiertotietä.

Nopeusrajoitus sillalla on työn aikana 30 km/h ja liikennettä ohjataan liikennevaloin.

Peruskorjauksen on määrä valmistua lokakuussa 2019.

Ely-keskus tarkastaa siltojen kuntoa jatkuvasti. Siltasen mukaan siltojen peruskorjaus tulisi tehdä 30–40 vuoden välein.

Alvettulan vanha silta poistettiin Tiehallinnon museosiltojen joukosta vuonna 2009 osittain huonon kunnon vuoksi. Sillasta tuli suojeltu Hämeen ely-keskuksen aloitteesta vuonna 2014.

Yleensä ely-keskus ei korjattavan alueen ympäristöön puutu, mutta koska Alvettulan vanha silta on hyvin lähellä, se suljetaan autoliikenteeltä kokonaan uuden sillan korjaustöiden ajaksi.

Rapistuva, vuonna 1916 rakennettu Alvettulan vanha silta on ollut pitkään pattitilanteessa, kun rahoitusta sillan tarvittavalle korjaukselle ei ole.

Tien vastuulleen otti vuonna 1978 yksityinen tienhoitokunta, joka koostuu Siltatien varressa asuvista kotitalouksista. Yksittäiset taloudet eivät pysty kunnostusta kustantamaan.

Alvettulan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Saastamoinen kertoo, että vanhan sillan tilanne ei ole muuttunut. Rahoitusta ei ole.

– On edelleen tienhoitokunnan suuri huoli, kuka sillan kunnostuksen rahoittaa, hän sanoo.

Tienhoitokunnan viime kokouksessa oli Saastamoisen mukaan ollut erimielisyyksiä sillan kohtalosta. Osa halusi sillan suljettavan, osa taas halusi yhteiskunnan ottavan vastuun sillasta.

 

Vanhan sillan asfaltti on paikoittain auennut ja siihen oli tullut halkeamia.

– Jos tie pakotetaan korjaamaan, kulut jakautuisivat tieosakkaille, Saastamoinen sanoo.

Tämän vuoksi Siltatiellä sijaitsevaa tonttia kaupittelevan välittäjän pitää ilmoittaa, että silta voi tulla rahalliseksi rasitteeksi uudelle tontinomistajalle.

Huonokuntoinen silta olisi rapistuessaan turvallisuusriski myös veneilijöille, jotka kulkevat sillan ali. Merenkulkulaitos on antanut sillan kunnosta kymmenen vuotta sitten huomautuksen.

 

Juttua korjattu 24.7.2019 kello 9:45. Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti Heinin alikulusta, vaikka oikeasti kyseessä on Heinun alikulku.

Päivän lehti

20.2.2020