Kanta-Häme

Äly saa näkyä - 50 vuotta täyttävä Mensa testaa tänään Hämeenlinnassa

Älykkyys on asia, joka Suomessa pidetään mieluiten kokonaan piilossa, eikä sillä ainakaan retostella julkisesti. 

Hämeenlinnan pääkirjastossa on parhaillaan esillä tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Suomen Mensan valokuvanäyttely, jossa kaikki kuvaajat esiintyvät vain jäsennumeroillaan. Oikeaa nimeä ei näy edes Mensan kansainvälisen kuvakilpailun voittajan kohdalla, hän on häveliäästi vain jäsen ”10139”.

Omaa älyään on pitkään pitänyt piilossa myös Mensan Kanta-Hämeen paikallisosaston Hämensan puheenjohtaja Tuula Mäki.

– Kävin älykkyystestissä kymmenen vuotta sitten, enkä kertonut tuloksesta tai Mensan jäsenyydestäni muille kuin omalle perheelleni. Äitinikin sai tietää asiasta vasta, kun hänen naapurinsa näki nimeni aikakauslehden laittomasti julkaisemassa Mensan jäsenluettelossa, Tuula Mäki kertoo.

Älykkäiden ihmisten järjestöllä Mensalla on Suomessa noin 3000 jäsentä, vaikka periaatteessa kaksi prosenttia suomalaisista ylittäisi vaaditun rajan. 

Potentiaalisia uusia jäseniä olisi pelkästään Kanta-Hämeessäkin lähes 3000. Nyt paikallisyhdistyksellä on noin 70 jäsentä.

Yhdistys järjestää kuukausitapaamisia samanhenkisten ihmisten kesken sekä yritysvierailuja ja peli-iltoja. Tuula Mäki toivoo, että myös täällä Hämeessä pystyttäisiin elvyttämään Mensan keskustelutilaisuuksien perinne.

Hämensa järjestää vuoden ensimmäisen testitilaisuutensa tänään pääkirjastolla. Tuula Mäki kannustaa tulemaan testiin, jos aihe yhtään kiinnostaa.

– Minunkin olisi kannattanut käydä testissä jo nuorempana. Tulos olisi ehkä antanut jotain osviittaa omaan elämään ja ehkä parantanut itsetuntoakin, opinnoissa itsensä aina hieman ulkopuoliseksi kokenut Mäki sanoo.

Mäki kertoo olevansa huolissaan lahjakkaiden lasten puolesta, sillä kouluissa ei edelleenkään osata ottaa riittävästi huomioon heidän tarpeitaan.

– Tuntuu jotenkin tyhmältä, että älykkyyttä pitäisi piilotella tai oppilaita tasapäistää tasa-arvon nimissä. Eikö Suomessakin kannattaisi ennemmin hyödyntää ihmisten kaikki resurssit?

Asian korjaamiseksi Mensa onkin käynnistänyt valtakunnallisen Lahjakas lapsi -kampanjan, jossa vanhempia ja kouluja opetetaan tunnistamaan lapsen erityslahjakkuus ja älykkyys.

Jos älykkyystestin lopputulos jännittää, niin sen julkistamisesta saa ainakin päättää ihan itse. 

– Tulosta ei saa tietoonsa kukaan muu kuin testin tarkistanut psykologi ja sinä itse. Mensan rajan ylittävän tuloksen kanssa voi sitten itse päättää, haluaako liittyä seuraan vai ei. HäSa

 

Testiin

Mensa järjestää älykkyystestin tänään lauantaina kello 14 Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkisalissa. Testiin voivat osallistua 16 vuotta täyttäneet. Testimaksun, 40 euroa, voi maksaa vain käteisellä.
Anna älyn näkyä! Suomen Mensa 50v -näyttely pääkirjastossa 5. kesäkuuta saakka.

Päivän lehti

14.8.2020