Kanta-Häme

Älymittaus antaa mahdollisuuden säästäväisyyteen

Elenian uudet toisen sukupolven sähkömittarit antavat mahdollisuuden uusiin sähkösopimuksiin, joissa kuluttajahinnat vaihtelevat kulutustilanteen ja sähkön tukkuhinnan mukana.

Kuluttaja voi seurata sähkön kulutustaan uusilla älymittareilla lähes reaaliaikaisesti. Hän voi siten kulutuksessaan joustaa markkinatilanteiden mukaan.

Elenia asentaa tänä vuonna 30 000 uutta älymittaria muun muassa Hämeenlinnan ja Janakkalan kerrostaloihin. Uudet mittarit asennetaan aluksi niihin kiinteistöihin, joissa on vanheneva ensimmäisen sukupolven älymittari.

– Uudet mittarit antavat sähkönmyyjille mahdollisuuden kehittää tuotteita, joissa hinnat ja asiakkaan kulutus joustavat, sanoo Elenian asiakasjohtaja Ville Sihvola.

Sihvola kertoo, että jo nyt on markkinoilla sähkötuote, joissa hinnat ja kulutus voivat joustaa. Se perustuu kuitenkin erillisiin myyjän laitteisiin, jotka toimitetaan asiakkaalle. Elenian uudet mittarit tekevät tällaiset lisälaitteet tarpeettomiksi.

Joustava kulutus perustuu siihen, että sähkön hinta vaihtelee rajusti vuorokauden eri aikoina. Sähkö on halvinta kesäöisin ja kalleinta kylminä talvipäivinä. Päivälläkin tukkusähkön tukkuhinta vaihtelee. Kodeissa joidenkin laitteiden sähkönkulutusta on helppo ajoittaa sellaisiin tunteihin, jolloin sähkö on edullista.

– Esimerkiksi lämminvesivaraajalla käyttöveden voisi lämmittää silloin, kun sähkö on edullista, Sihvola sanoo.

Sähköautot muuttavat kiinteistöjen sähkönkulutusta ja tehontarvetta. Sähköauton akkujen latauksessa on helppo joustaa samalla tavalla kuin veden lämmittämisessä.

Kotitalouksien sähkölaskusta suurin osa on siirtomaksuja ja veroja. Sihvola ei pidä mahdollisena, että nykyisen kaltaisella maksurakenteella joustava kulutus voisi vaikuttaa siirtomaksuihin.

– Siirtomaksut ovat nyt riippuvaisia siirretyn sähkön määrästä. Jos siirryttäisiin tehon mukaiseen hinnoitteluun, joustavalla kulutuksella voitaisiin alentaa siirtomaksuja.

Verkkoyhtiöt perivät maksut siirretyn sähkön määrästä. Se, että siirtoa ajoitettaisiin toisella tavalla, ei vaikuttaisi siirtomaksuihin. Valtaosa verkkoyhtiöiden kuluista syntyy kuitenkin siitä, että ne ovat varautuneet toimittamaan määrätyn tehon asiakkaille.

– Jos siirtomaksut olivat riippuvaisia tehosta, kuluttaja voisi joustollaan leikata suurinta tehoaan.

Toisen sukupolven sähkömittarit ovat käytännöllisiä sähkön siirrossa jo nyt, jos syntyy tehopula ja sähkön kulutusta on leikattava. Nyt verkkoyhtiöt voivat leikata tehopulan aikana kulutusta vain katkaisemalla alueellisesti sähköt kokonaan.

– On muistettava, että joustaminen sähkönkulutuksessa lähtee aina kuluttajasta. Kaukokäyttöisesti uusilla mittareilla ei säädellä asiakkaiden kulutusta.

Sähköntuotantokin vaihtelee entistä voimakkaammin, koska Suomessa suljetaan tasaisesti polttoaineilla sähköä tuottavia voimaloita. Kuluvan talven kylmimpinä hetkinä sähköstä oli ostettava kolmannes ulkomailta.

– Hinnat voivat muuttua nopeasti. Esimerkiksi tuulivoiman tuotanto lopahtaa hetkessä, Sihvola sanoo.

Elenia käyttää toisen sukupolven sähkömittareina suomalaisen Aidonin mittareita. Mittausjärjestelmän yhtiö rakentaa yhdessä Soneran kanssa. häsa

Päivän lehti

4.6.2020