Kanta-Häme

Älyvaate kerää tietoa potilaista – forssalaisyritys kehittää uudenlaisia materiaaleja terveydenhuollon tarpeisiin

Forssalainen Foxa oy kehittää kankaita terveydenhuollon tarpeisiin
Marjaana Naatula kertoo joustavuuden merkityksen korostuvan yhä enemmän niin työ- kuin ulkoiluvaatekankaissakin.

Jukka Sipilän ja Marjaana Naatulan yritys Foxa oy kehittää työ-, armeija- ja ulkoiluvaatekankaita Forssan Sortohaassa.

– Kummankin tausta on Forssan Finlaysonilla. Jukka oli perustanut kumppaninsa kanssa Foxan jo vuonna 1990 pöytälaatikkofirmaksi, mutta Finlaysonin konkurssin jälkeen käynnistimme yrityksen konkreettisen toiminnan kymmenen vuotta sitten, tuotepäällikkö, tekstiiliteknologian diplomi-insinööri Marjaana Naatula kertoo.

Foxa jatkaa Finlaysonin perinteitä panostamalla työ- ja ulkoiluvaatteisiin.

– Niin ikään suunnittelemme ja kehitämme armeijakankaita sekä reppuja, laukkuja ja luotiliivejä. Puolustusvoimat onkin merkittävä asiakkaamme.

Marjaana Naatula toteaa tekstiilisuunnittelun kilpailluksi alaksi. Hereillä pitää olla kaiken aikaa ja tuoda uusia innovaatioita markkinoille.

– Tänä vuonna meillä on menossa Tervetekstiili-hanke, joka on osin Tekesin rahoittama kehitysprojekti. Tutkimme systemaattisesti, minkälaisia tekstiilejä terveydenhuollossa kaivataan ja tarvitaan niin henkilökunnan työvaatteissa kuin potilasvaatteissakin, Naatula kertoo.

Hoitajan normaali työasu Foxalla jo on entuudestaan.

– Nyt olemmekin kartoittaneet, mitä meillä on ja mitä jatkossa pitäisi tehdä. Hankkeen puitteissa olemme tehneet yhteistyötä terveydenhuollon ja erilaisten hyvinvointialan yritysten sekä esimerkiksi pesuloiden kanssa.

Terveydenhuollon toiveena on vaatteiden hyvä pestävyys ja joustavuus.

– Joustavuuden lisäksi etusijalla on myös kestävyys. Siksi suunnittelemmekin materiaaleja, jotka kestävät aina vain uusia ja uusia pesukertoja, mutta säilyvät silti siisteinä. Jokainen tekstiili tulee jossakin vaiheessa tiensä päähän, joten kiinnitämme hankkeessa huomiota vahvasti myös kierrätykseen.

Tervetekstiili-hankkeeseen sisältyy olennaisena osana myös potilasvaatteiden materiaalien suunnittelu.

– Pohdimme ja testaamme älytekstiilejä. Tutkimme, missä määrin materiaaliin voi lisätä sellaisia aineksia, jotka keräävät potilaasta tietoa. It-teknologian myötä materiaali voi esimerkiksi tunnistaa kosteuden ja potilaan liikkeet.

Osana hankkeeseen lukeutuvat myös leikkaussalitekstiilit, joilla pyritään syrjäyttämään kertakäyttöä.

– Huomioimme tiukasti ympäristösuositukset suunnittelussa.

Foxa oy on noussut pienestä toimijasta kansainvälistä yhteistyötä tekeväksi yritykseksi.

– Teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Euroopan suurimman työvaatekangasvalmistajan Carringtonin kanssa. Katselemme kaiken aikaa, missä projekteissa voimme olla mukana, ja hankkeita on alkamassa, Marjaana Naatula toteaa.

Foxan asiakkaita ovat mm. suuret kotimaiset valmistajat.

– Heistä jokainen ostaa meiltä ainakin jotakin. Asiakkaita meillä on paljon myös Baltiassa ja Saksassa. Internet-aikana kyselyjä tulee milloin mistäkin, kun haetaan jotakin spesiaalia.

Naatula kertoo yrityksen panostaneen merkittävästi laboratorioon.

– Testausta tehdään tauotta. Käytämme Kaukoidän tehtaita, jotka lähettävät meille näytteet, ja ne puolestaan testaamme uudelleen. Siellä tiedetään, että työ kannattaa tehdä todella hyvin, jotta yhteistyö voi jatkua. HÄSA