Kanta-Häme

Ambulanssi jatkossakin matkaan Miekkalinnasta

Hämeenlinnan poliisiasemalla tammikuusta kokeiluna päivystänyt ambulanssi hälytetään myös jatkossa matkaan Miekkalinnasta.

– Se on nopeuttanut avunsaamista kaupungin länsiosissa. Kevätkaudella koko maakunnan tavoitettavuus parani, ensihoitopäällikkö Lasse Hakala kertoo.

Ambulanssi päätyi Miekkalinnaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston huomautuksesta vuonna 2014.

Alueella ei ylletty riittävän usein 8 minuutin tavoiteajassa kiireellistä ensihoitoa tarvitsevan potilaan luokse.

– Kyse oli neljän kilometrin kokoisista 2. luokan riskiruuduista, joita Hämeenlinnan keskustan ympärillä on paljon. Kyseessä on luokka, jossa hälytyksiä on joka viikko, mutta ei päivittäin, Hakala selventää.

Tavoitettavuus parani 63 prosentista 67 prosenttiin.

– Kutalantien asemalta hälytystehtäviin lähtiessä itä-länsi-liikenne ei ole kaikista nopein ja turvallisin väylä. Paloautoilla on sama haaste, länsipuolelle tarvittaisiin asema.

Jatkossa ambulanssi päivystää Miekkalinnassa toistaiseksi.

– Tulevasta ei ole tehty päätöksiä. Tällä ratkaisulla mennään, kun muutakaan ei ole tarjolla.

Miekkalinnassa päivystää päivisin ambulanssi pelastuslaitokselta ja öisin Parolasta.

Kokeilun aikana ensihoidollisten tehtävien määrä on noussut Hattulan VPK:ssa.

Vuonna 2015 ensivastetehtäviä oli 24. Vuonna 2016 määrä on kivunnut yli 40 tehtävään, se on neljännes kokonaishälytysmääristä.

Hattulan VPK:n palokunnan päällikkö Mikael Kuosa arvioi, että iltakahdeksan jälkeen VPK:lle siirtyvällä päivystyksellä ei ole ollut kovin näkyvää vaikutusta hattulalaisten näkökulmasta.

– Meidän näkökulmasta ensivastetehtävien kuormitus on kyllä kasvanut. Pelastuspuolen keikkoja on puolestaan ollut tavallista vähemmän, 150. En osaa sanoa, miksi.

Hattulan VPK on yksi Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen viiden minuutin lähtövalmiudessa olevista sopimuspalokunnista, jonka hälytysosastoon kuuluu 24 vapaaehtoispalokuntalaista. HäSa

 

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic