Kanta-Häme

Ambulanssi kulkee jatkossakin Kanta-Hämeessä

Hallituksen sote- ja aluehallintouudistus pudottaa pelastuslaitosten määrän Suomessa nykyisestä 22:sta viiteen. Uudistuksen mukaan pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy useampien sote-alueiden muodostamille yhteistyöalueille, joiden keskiössä ovat yliopistolliset keskussairaalat.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastusjohtajan Esa Pulkkisen mukaan Kanta-Hämeen pelastustoimi siirtyisi siis Pirkanmaan sote-alueen järjestämisvastuulle, koska Tampereen yliopistollinen sairaala sijaitsee Pirkanmaalla.

Maakunnat hoitavat kuitenkin pelastustoimen tehtävät ja rahoittavat pelastuspalvelut. Pulkkinen on arvioissaan vielä varovainen, koska tietoa on toistaiseksi niukanlaisesti.

– Tämä tarkoittaisi sitä, että nykyiset pelastuslaitokset toteuttavat palvelut yhteistyöalueelle, Pulkkinen sanoo.

Ambulanssi kulkee siis jatkossakin Kanta-Hämeessä, vaikka pelastuslaitosta johdettaisiin Pirkanmaalta.

PULKKINEN ON tyytyväinen, että ratkaisu saatiin.

– Näen tässä paljon erilaisia mahdollisuuksia, Pulkkinen sanoo.

Pelastuslaitos pystyisi kehittämään alueen kuntien varautumista poikkeusoloissa ja järjestää ensihoitoa kuten nytkin. Synergiaetuja voi hänen mukaansa saada myös tietotekniikan, palkkahallinnon ja kiinteistöhallinnon keskittämisestä. Malli herättää myös Pulkkisessa kysymyksiä.

– Pieni pelko on siitä, onko meillä jatkossa nykyiset resurssit käytössä pelastuspalveluiden tuottamiseen. Voidaanko turvata erityisesti haja-asutusalueiden palvelut? hän pohtii.

Nykyisin resurssein pelastuslaitos pystyy Pulkkisen mukaan kohtuullisen hyvään palvelutasoon.

Pelastuslaitosuudistus astuisi voimaan samaan aikaan sote-uudistuksen kanssa eli 1.1.2019.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic