fbpx
Kanta-Häme

Ambulanssi tulee nopeasti Kanta-Hämeessä

Apu tulee eri puolille Kanta-Hämettä alle 15 minuutissa, mutta lain säätämää kahdeksan minuutin haamurajaa eivät ambulanssit pysty kaikkialla alittamaan. Kaupungin keskustassa se vielä onnistuu, mutta esimerkiksi Hämeenlinnan läntisiin kaupunginosiin ei ambulanssi ehdi yhtä nopeasti.

Hämeenlinnan 17 ambulanssia ovat ripoteltuina maakunnan eri puolilla. Hirsimäkeä ja Nummea varten Kanta-Hämeen keskussairaalassa on ollut kesän kaksi ambulanssia. Kokeilu loppuu ensi viikolla.

– Etäisyys pelastuslaitokselta moottoritien länsipuolelle on pitkä ja liikenteellisesti hankala. Siinä menee väkisinkin aikaa, ensihoitopäällikkö Lasse Hakala korostaa.

Pisimpään ambulanssin tulo kestää maaseudulla, joka on sijoitettu ns neljänteen riskialueluokkaan. Luokassa ovat ne alueet, joissa tapahtuu vain 10 tehtävää vuodessa. Kaupunkien keskustat ovat riskialueluokassa 1 ja asumattomat alueet viidennessä luokassa.

– Maaseudulle saadaan ambulanssi kahdeksassa minuutissa ainoastaan 21 prosentissa tehtävistä. 30 prosenttia on tavoite, mutta sitä tuskin Kanta-Hämeessä saavutetaan. 70 prosenttia tehtävistä saadaan kuitenkin hoidettua 15 minuutissa, Lasse Hakala korostaa.

Tavoiteajoissa ei pysytä täysin missään päin Suomea. Aluehallintoylilääkäri Minna Helenius Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että Kanta-Hämeessä tilanne on hyvä niin kuin Etelä-Suomessa yleensäkin.

Avi ja Valvira ovat alkaneet valvoa sairaanhoitopiirien ensihoitoa, joka on järjestetty hyvin kirjavasti. Kanta-Hämeessä ensihoitopalvelun toteuttavat yhdessä sairaanhoitopiiri ja pelastuslaitos.

– Jos tavoiteaikojen toteutuminen on huomattavasti valtakunnallista tasoa alhaisemmat, puutumme asiaan. Joskus ajat on laskettu tietoisesti niin alas, että ne tavoitettaisiin mahdollisimman helposti, Minna Helenius kertoo.

Kanta-Hämeessä on tavoitteena, että Forssan, Riihimäen tai Hämeenlinnan keskustassa saataisiin ambulanssi paikalle kahdeksassa minuutissa 90 prosentissa hälytyksistä.

Tavoitteesta jäädään viisi prosenttia. 15 minuutissa paikalle ehditään sen sijaan 98 prosentissa tapauksista, vaikka tavoite on 95 prosenttia.

Tavoitteen on Lasse Hakalan mielestä hyvä olla vähän liian korkea kuin liian matala.

– Tarvitsisimme useita ambulansseja lisää hälytysajan saavuttamiseksi, eikä siinä ole järkeä tässä taloudellisessa tilanteessa, Hakala korostaa.

Ensihoidossa on Kanta-Hämeessä tällä hetkellä noin 130 henkilötyövuotta, joista palomiehet hoitavat noin 30.

Ambulanssien hälytysmäärät ovat pysyneet Kanta-Hämeessä tasaisina jo vuosia. Vuosittain tehtäviä tulee noin 30 000 eli 80 päivässä.

– Kesällä hälytyksiä tulee kesäasukkaiden takia vähän enemmän, Lasse Hakala miettii.

Kanta-Hämeessä vastuu ensihoidon järjestämisestä siirtyi kunnalta keskussairaalan sairaanhoitopiirille kolme vuotta sitten.Laki astui voimaan vasta vuoden 2013 alussa, mutta Kanta-Hämeessä oltiin liikkeellä jo vuotta aikaisemmin.

– Hyvä niin, sillä olimme myös vuotta viisaampia, Hakala huomauttaa. HÄSA

Menot