fbpx
Kanta-Häme

Ammattikiekkoilija valitsi toisin

– Opin varmaan luistelemaan samaan aikaan kuin kävelemään. Viisitoista vuotta pelasin jääkiekkoa aktiivisesti, kertoo Lempäälässä syntynyt Sami Valonen.

Nyt tämä 34-vuotias mies jakaa aikansa Vanajan vankilan ja Koulutuskeskus Tavastian välillä. Vankilassa hän kärsii vuoden 2017 vappuun asti tuomiota törkeästä varkaudesta ja pahoinpitelystä, ammattikoulussa hän opiskelee liiketaloutta.

Mitä tapahtui lupaavalle teinille, joka kävi kokeilemassa Tampereella kiekkokoulua ja pelasi Lempäälän Kisassa “alaikäisenä” sekä b-junnuissa että miehissä.

– Tein valintoja. Hallin sijasta kävin tekemässä pahaa. Ajelin mopolla ja aloin käyttää päihteitä.

Alkuun pilveä, sitten amfetamiinia, pillereitä, kokaiinia ja ekstaasia. Vankila tuli Valoselle tutuksi jo 17-vuotiaana. Panssariprikaatissa päihteiden käyttäjää ei siedetty kauan, vaan vapaaehtoinen lähetettiin kesken palveluksen kotiin kasvamaan.

– Minulla oli ne haaveet. SM-liiga, NHL, KHL. Unelma, että harrastuksesta tulee ammatti. Sitten se kupla puhkesi.

Valonen alkoi tehdä tärkeissä peleissä helppoja virheitä ja poti huonoa omaatuntoa joukkuetovereiden pettämisestä.

– Kun olin kerran kännissä treeneissä, tajusin itsekin, että tämä homma ei pääty hyvin. Itse olen päätökseni tehnyt.

Yli vuosikymmenen elämästään vankilassa istunut Sami Valonen ei haaveile enää urheilijan urasta, mutta hallien pukuhuoneissa ja kiekkoilijoiden – junnujen ja äijien – kanssa hän toivoo viettävänsä paljon aikaa.

– Minulla on kerrottavaa. En toivo, että kukaan nuori kokee saman kohtalon kuin minä.

Valonen ja Vikto ry (vapauteen ilmaisun ja kuntouttavan toiminnan kautta) käärivät hihat alkuvuodesta ja kutsuivat HPK:n liigajoukkueen tapaamiseen. 15 pelaajaa vastasi kutsuun ja heistä kolme lähti kauden päätyttyä Valosen kanssa Pidä pää pystyssä -kiertueelle tarkoituksena tehdä ennalta ehkäisevää nuorisotyötä.

Kohtaamisissa Valonen tarinoi elämästään ja liigapelaajat maustavat keitosta omilla näkökulmillaan. Kun nuoret innostuvat kysymään, on kaksi tuntia lyhyt aika.

Ryhmä jalkautui Hämeenlinnan lisäksi Riihimäelle ja Valkeakoskelle. Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on kokoontua juttelemaan vaasalaisten, lappeenrantalaisten ja tamperelaisten kiekkojunnujen kanssa.

– Kävin äskettäin neuvottelemassa asiasta Tampereella ja pääsin Ilveksen pukukoppiin. Siinä toteutui yksi lapsuuden unelma. Olin aivan ylilatautunut, kädet tärisi ja vesi läikkyi lasista, nauraa Valonen.

HPK Juniorijääkiekko suunnittelee leipovansa Sami Valosen tapaamisen sisään junnujen valmennusohjelmaan.

– Junnutoiminta ei ole vain jääkiekkoa, siihen kuuluu kasvatus muutenkin. En ole ikinä nähnyt 15-vuotiaan pojan istuvan niin rauhallisesti paikallaan niin pitkää aikaa kuin viime keväänä, kun Sami puhui b- ja c-junnuillemme, muistaa toiminnanjohtaja Marko Rahikainen.

Esitys, jota Valonen ja Vikto tarjoavat muun muassa kouluille on nimeltään Time out! Valonen tohkeilee palautteesta, jota hän jo saanut Oitin koulun ja Hykin opiskelijoilta sekä rippikoululeiriläisiltä, joiden kanssa hän on istunut nuotiolla.

– Se on ollut todella kannustavaa ja voimaa antavaa.

Valosen mielestä tämän päivän koululaisilla on enemmän ongelmia kuin mitä opettajat haluavat tunnustaa. Ei ole tavatonta, että poliisi hakee myymälöistä juomapulloja ja suklaapatukoita varastavia alakoululaisia.

– Olen kuullut, että kuudesluokkalaiset ovat kokeilleet jopa kovia huumeita. Se on tullut minulle, vanhalle narkomaanille ja rosvolle, yllätyksenä.

Juuri nyt Valosen elämän täyttää opiskelu ja kalenteri on mukavan täynnä esiintymisten suunnittelupalavereita. Entä vapautumisen jälkeen?

– Tykkään tehdä töitä nuorten kanssa. Toivottavasti teen tätä loppuiän.

Valosella on 15-vuotiaat kaksostyttäret sekä uusi perhe, jonka nuorin tulokas on alle vuoden ikäinen poika.

– Se poika tekee kaikesta todellista. En tee enää asioita itseni takia. HÄSA

Menot