fbpx
Kanta-Häme

Ammattikortti helpottaa työn perässä liikkumista

Tammikuussa käyttöön otettava eurooppalainen ammattikortti helpottaa jatkossa sairaanhoitajien, proviisorien ja fysioterapeuttien liikkumista työnsä perässä EU-alueen sisäpuolella.

Eurooppalainen ammattikortti ei ole fyysinen kortti, vaan tiedosto, joka helpottaa ammattipätevyyden tunnustamisesta toisessa EU-maassa.

Ammattikorttia haetaan sähköisesti Valviralta. Valvira tekee lähtijän puolesta esiselvitykset ja huolehtii asiakirjojen lähettämisestä siihen EU-maahan, josta ammattioikeus halutaan.

Ammattioikeutta voi hakea myös entiseen tapaan, eli lähestymällä sen maan viranomaisia, jossa ammattia halutaan harjoittaa.

Lakiehdotus on tulossa piakkoin eduskuntakäsittelyyn.

– Lain tultua hyväksytyksi Valvira tulee varmaankin ohjeistamaan eurooppalaisen ammattikortin hakumenettelyä tarkemmin, sanoo neuvotteleva virkamies Eila Mustonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Samaisessa laissa säädetään myös hälytysmekanismeista, joiden avulla viranomaiset voivat vaihtaa keskenään tietoja terveydenhuollon ammattilaisia koskevista kielloista ja rajoituksista.

Sähköinen hälytysmekanismi tarkoittaa, että jos Valvira on tehnyt päätöksen esimerkiksi terveydenhuollon ammatinharjoittamisoikeuden poistosta tai rajoittamisesta, on siitä ilmoitettava muiden EU-maiden viranomaisille. Tiedon on siirryttävä muiden maiden viranomaisille myös silloin, jos terveydenhuollon ammattilaiselta kielletään ammatinharjoittaminen tai ammattinimikkeen käyttö. HÄSA

Menot