Kanta-Häme

Ammattiopisto Tavastialle voitto leipuri-kondiittori-kisassa

Hämeenlinnalaisen Ammattiopisto Tavastian joukkue voitti Pietarsaaressa lauantaina järjestetyn Rinkeli Grand Prix 2015 -kilpailun.

Kyseessä on ammattioppilaitosten nuorisoasteen leipuri-kondiittoriluokkien SM-kilpailu, jonka järjestää Suomen Leipuriliitto ry yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Joukkueessa leipoivat Jaana Kemppinen ja Grace Dee opettaja Minna Koskelan valmentamina.

– Voitto tuli ihan puun takaa! Tämä oli meidän koulun ensimmäinen voitto, ja on hieno juttu, että sain olla siinä itse mukana, Jaana Kemppinen iloitsee.

Kemppinen ja Dee opiskelevat elintarvikealan perustutkintoa ja valmistuvat leipuri-kondiittoreiksi.

Tiukka kisa

Toiseksi kisassa tuli Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Hepolamminkadun toimipisteen joukkue, ja kolmannen sijan otti rovaniemeläinen Lapin ammattiopisto.

Kilpailuun oli ilmoittautunut kaikkiaan viisitoista joukkuetta ammattioppilaitoksista eri puolilta maata.

– Taso oli tuomareiden mukaan kova. Kisa oli tiukka, Jaana Kemppinen sanoo.

Pakollisia ja valinnaisia

Tämänkertainen kilpailu oli järjestyksessään 26. Kilpailuun voivat osallistua alle 23-vuotiaat opiskelijat.

Mukana ollaan kolmihenkisin joukkuein, kahden opiskelijan ja opettajan voimin. Opettaja ei kuitenkaan saa osallistua käytännön työskentelyyn kilpailun aikana.

Rinkeli-kilpailussa mitataan sekä leipurin että kondiittorin taitoja. Kukin joukkue valmistaa neljä tuotetta: kaksi kahvileipätuotetta ja kaksi konditoriatuotetta, joista kummastakin toinen on pakollinen ja toinen vapaavalintainen. Kilpailun vaativuutta lisää se, että pakolliset tuotteet paljastetaan osallistujille vasta kilpailua edeltävänä iltana. Vapaavalintaisia tuotteita joukkueet voivat harjoitella etukäteen.

Ammattiopisto Tavastian joukkue valmisti pakollisina kristallipullan ja pääsiäiskakun ja valinnaisina sitruunalakritsiunelma-leivoksen ja sitruunasydän-viinerin.

Tuomarit arvostelevat sekä pakollisissa että vapaavalintaisissa tuotteissa maun ja ulkonäön sekä lisäksi joukkueiden ammattitaidon. Arvostelussa painotetaan pakollisten tuotteiden osaamista. (HäSa)