Kanta-Häme

Ammattiopisto Tavastian aistipuutarha on jo nyt kuntoilijoiden ja lasten ahkerassa käytössä

Tiina Lamminaho-Saarinen ja Timo Saarinen kuntoilevat vauhdikkaasti Ammattiopisto Tavastian aistipuutarhan ulkokuntosalissa.

– Tämä on ideana ihan kympin juttu. Ei tällaisia vastaavia ole kuin Jyväskylässä ja Helsingissä ja nyt sitten Hämeenlinnassa. Kaikkihan tästä tykkäävät, Lamminaho-Saarinen kehuu.

Tavastian joulukuussa valmistuneen S-rakennuksen edessä oleva aistipuutarha on jo ahkerassa käytössä, vaikka se ei vielä ihan täydessä loistossa olekaan. Ainoastaan puutarhan alppiruusu kukkii, sillä muut kukat odottavat vielä kesän edistymistä.

Kuntoilijoita eivät pienet keskeneräisyydet häiritse. Saariset pyöräilevät Siirin kodistaan kuntoilemaan Taimistontielle aina, kun se vain on mahdollista.

– Kuntoilussa vain mielikuvitus on rajana, Tiina Lamminaho-Saarinen korostaa.

Terveys- ja hyvinvointialan koulutuspäälliköt Irmeli Elo ja Pirjo Saarela ovat tyytyväisiä siitä, että puutarha kiinnostaa.

– Juuri viime viikolla täällä kävi tutustumassa naapurusto ja he olivat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Varsinaisia avajaisia me emme ole vielä järjestäneet, mutta ne ovat suunnitteilla, Saarela ja Elo kertovat.

5300 neliön aistipuutarha jakautuu toiminnallisiin osioihin: ulkokuntosaliin, paviljonkiin, paljasjalkapolkuun ja erilaisiin pelialueisiin. Etenkin kuntosali on ollut iltaisin jo ahkerassa käytössä, sillä puutarhan ideana on olla auki kaikille hämeenlinnalaisille.

– Taimistontien puoleista porttia pidetään aina auki ihmisten tulla ja mennä. Vain paviljonki on koulun omassa käytössä erilaisia kokouksia varten. Syksyllä paviljonki on varmasti tuiki tarpeen, sillä opiskelijat tarvitsevat lisätilaa, Saarela aprikoi.

Paviljongissa on tilat pienille kokouksille. Ikkunat saa vedettyä kesähelteillä sivuun ja pienessä keittiössä voi valmistaa purtavaa.

 

Paljasjalkapolku on tarkoitettu ennen kaikkea tuntoaistien herättämiseen. Niinpä polulla kävelijä astuu milloin kuntalle, milloin neulasmatolle ja lopulta käpypatjalle tai kiville.

– Touhulan päiväkoti oli täällä testaamassa puutarhaa. Teki hyvää nähdä lasten into, kun he huomasivat hyppyruudut ja polttopalloympyrät ja lopulta myös pelikentän, jossa voi vapaasti juosta niin paljon kuin haluaa. Puutarhasta on varmasti vielä paljon hyötyä tulevaisuudessa, Saarela kuvailee.

Koulutuspäälliköt korostavat, että Tavastiassa ei opeteta vain seinien sisäpuolella, vaan myös piha on oppimisympäristö. Opiskelijat tekevät paljon yhteistyötä eri asiakasryhmien kanssa ja juuri silloin aistipuutarha on tarpeen. Puutarhaa ovatkin käyttäneet jo hyväkseen niin vanhat kuin nuoretkin.

– Keskelle peltoa rakennettu koulu on saanut nyt kaipaamaansa kauneutta, Elo ja Saarela runoilevat. 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic