Kanta-Häme

Ammattioppi pian yrityksistä

– Opettajat suhtautuvat uudistukseen pelonsekaisin tuntein, kiteyttää koulutusalavastaava Jorma Mörsky Lounais-Suomen ammattiopisto Novidasta.

Pelkoa aiheuttaa reilun vuoden päästä saapuva ammatillisen koulutuksen uudistus, joka leikkaa rahoitusta ja tiivistää opetuksen työelämäyhteyttä.

Samalla se siirtää opetusta todennäköisesti nykyistäkin enemmän yrityksiin.

– Tähän asti henkilöstö on pohtinut miten muuttuvista rahoitusperusteista selvitään, mutta nyt ajatuksissa käy opetuksen laatukin, Mörsky kuvaa.

Novidan loimaalaiset koulutusalavastaavat Mörsky, Ari Hietala ja Timo Kulmala toteavat, että hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetut työpaikkajaksot kehittävät opiskelijan taitoja tuntuvasti.

– Opiskelijan pitää päästä tekemään työpaikoilla oikeita asioita ja monipuolisesti, he toteavat.

Yritykset voivat myös olla uudistuksen pullonkaula. Mörsky, Hietala ja Kulmala huomauttavat, että työelämästä on jo nyt tullut viestiä, ettei siellä välttämättä kyetä isompiin opetusmääriin.

– Isommissa yrityksissä on enemmän resursseja, mutta pienemmillä on tilanne toinen. Valtaosa alueemme yrityksistä on juuri niitä pienempiä. Yrittäjät saattavat myös luulla saavansa jo osaavan työharjoittelijan, mutta monella oppi on vasta alussa, he toteavat.

Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymän yhtymäjohtajan Antti Virtasen mukaan suurin uudistuksen haaste on juuri uudenlaisen yhteyden luominen yrityksiin.

– Työelämä on saatava lähtemään mukaan uudella tavalla. Uudistusta on valmisteltu virkamiesten voimin, ja nyt pitäisi varmistaa yritysten aito mukaantulo. Uudistus ei toimi ilman yrityksiä, koska opetukseen käytettävissä oleva rahoitus pienenee.

Virtanen suhtautuu käytännönläheisesti uudistuksen tuomiin muutoksiin: Kun reunaehdot tulevat eduskunnasta, niihin on vain sopeuduttava.

– Rahoituksen määrää on vaikea ennakoida. Myös opetus ja opettajakunta ovat muutoksen edessä, ja henkilöstöä on siinä tuettava. Näihin me voimme vaikuttaa, yritysten asenteeseen emme.

Virtanen toivoo valtakunnallista vetoapua yrittäjien herättelyyn.

– Jos jokin porkkana olisi yrityksille tarjota. Tähän asti yhteyksiä on solmittu lähinnä kouluttajien aloitteesta.

Novida on jo nyt luonut työpaikkoja oppilaitoksen sisälle työssäoppimisen turvaamiseksi.

– Meidän on todennäköisesti lähdettävä entistä voimakkaammin kehittämään omaa yritystoimintaa, jotta voimme turvata harjoittelupaikat kaikille, koulutusalavastaavat pohtivat.

Loimaan, Liedon ja Uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopistot yhdistyivät elokuussa 2015 Novidaksi. Tänä vuonna Novidassa käytiin yt-neuvottelut. Osa ammattiohjaajista sai lähteä.

– He ovat tukeneet opettajia, ja suuria ryhmiä on pystytty jakamaan heidän avullaan.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic