Kanta-Häme

Ammenna luontoäidin aarreaitasta

– Maistapa tätä, villiyrttiasiantuntija Leena Ylikännö Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista kannustaa ja nappaa maasta maitohorsman hennon varren.

Rapea horsma narskahtaa hampaiden välissä ja parsamainen maku leviää suuhun.

– Eikö olekin hyvää, hän kysyy hymyillen.

METSÄRETKELLÄ villiyrttituntijan koriin kertyy maitohorsmien lisäksi kukkivia ketunleipiä, nokkosta, poimulehtiä, suolaheinää ja voikukan lehtiä.

– Voikukasta kannattaa poimia vain näitä pyöreälehtisiä. Haaroittuvat lehdet kannattaa jättää maahan, sillä ne ovat huomattavasti karvaampia, hän neuvoo.

Leena Ylikännö kannustaa kaikkia hyödyntämään luontoäidin pursuavaa aarreaittaa.

– Ajattele, tämä on oikeasti ekologista ja ilmaista ruokaa. Yrttejä on kaikkialla, mutta on hyvä pelata varman päälle ja poimia vain sellaisia villiyrttejä, jotka varmasti tunnistaa.

Luonnonyrteistä ruohomaisia kasveja saa poimia ilman maanomistajan lupaa.

VILLIYRTIT OVAT ravintoarvoltaan jopa parempia kuin viljellyt kasvit, sanoo Leena Ylikännö.

– Niissä on runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja flavonoideja.

Ruoaksi kannattaa kelpuuttaa vain nuoret ja hyväkuntoiset kasvit. Keruupaikka valitaan niin, että vilkasliikenteisille kaduille tai teille on parisataa metriä.

– Aivan kaupunkien keskustoista ei kannata poimia, Ylikännö neuvoo.

MONIPUOLISUUS JA kohtuus on hyvä pitää mielessä. Leena Ylikännö neuvoo aloittamaan villiyrttien käytön pikkuhiljaa, jotta vatsa tottuu niihin.

– Joillakin yrteillä on rohdosmaisia vaikutuksia, joten niitä ei saa käyttää useita viikkoja yhteen menoon. Esimerkiksi koivunlehti ja nokkonen lisäävät virtsaneritystä ja ne voivat rasittaa munuaisia.

Ketunleipäjuusto

1 ½ l maitoa
½ l piimää
2 kananmunaa
1–2 dl ketunleipiä
merisuolaa

Kuumenna maito höyryävän kuumaksi, mutta älä anna sen kiehua. Sekoita piimä ja munat ja lisää kuuman maidon joukkoon.

Kun herottuminen alkaa, nostele juustomassa reikäkauhalla harsolla vuorattuun lävikköön tai juustomuottiin. Lisää kerrosten väliin suolaa ja ketunleipiä.

Anna juuston valua kylmässä vähintään 4–6 tuntia. Koristele yrteillä ennen tarjoamista.

Nokkospaistos

1 ½ dl ryöpättyä nokkosta
2 sipulia
1 rkl öljyä
2 valkosipulin kynttä
3 dl maitoa
4 munaa
suolaa
valkopippuria
150 g fetajuustoa

Ryöppää tuoreet nokkoset kiehauttamalla ne väljässä vedessä. Anna kiehua noin puolen minuutin ajan. Tuoretta nokkosta tarvitaan noin 3 litraa, jotta saadaan 1½ desiä ryöpättyä nokkosta.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet. Kuullota niitä hetki öljyssä.

Sekoita kulhossa kaikki ainekset, viimeiseksi murennettu fetajuusto.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä noin tunnin ajan. Tarjoa vihreän salaatin kera.

Marinoitu maitohorsma

20 kpl pieniä maitohorsman versoja
1 pieni salaattisipuli
1 dl rypsiöljyä
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sinappia
suolaa

Huuhtele ja valuta maitohorsman varret. Kuori ja pilko sipuli. Sekoita öljy, punaviinietikka ja sinappi sekä suola keskenään. Lisää joukkoon sipulisilppu. Kaada marinadi maitohorsmien päälle. Anna marinoitua hetki ennen tarjoamista.

Marinoidut maitohorsmat maistuvat mainioilta villiyrttisalaatin joukossa. Samalla saat marinadista salaatille kastikkeen. Villiyrttisalaattiin voit tavallisen salaatin joukkoon laittaa esimerkiksi voikukan lehtiä, poimulehtiä ja suolaheinää sekä pieniä koivunlehtiä.

Annamari Nurminen

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic